Bartjes Eendenbouten in rode wijnsaus.

IMG_8083

Heerlijke eendenboutjes in een rijke volle saus. Door de eend apart te bereiden wordt de saus veel minder vet. 

Benodigdheden voor 4 personen: 

4 eendenbouten,

5 takjes verse tijm,

5 dl.kippe-of vleesjus, peper,

2 theel. mosterd,

(zout) armbouillonpoeder,

5 dl.droge rode wijn,

125gr.spekblokjes,

margarine of boter,

boter/bloem,

2 grote fijngesnipperde uien,

2 tenen knoflook geplet,

gembersiroop, citroensap, worscestersaus, HP saus,

1 prei in reepjes,

2 laurierblaadjes,

1 bakje kastanjechampignons in kwarten gesneden,

2 takjes rozemarijn,

scheutje Maidera

IMG_7998 

Bereidingswijze:

Was de stukken eend. Dep ze bijna droog en wrijf ze in met peper en (zout) armbouillonpoeder. Leg ze op een ovenrooster met een opvangbakje er onder, Bedek ze met aluminiumfolie en bak ze 2 uur in een oven van 175 graden C. , verwijder deze na de 2 uur en draai de bouten om met de velkant naar boven. Bak nu nog eens  1½ à 2 uur in de oven. Ligt een beetje aan de grote van de bouten (mochten ze te donker worden dan het aluminiumfolie weer terug leggen)

Maak ondertussen de saus:

Bak het spek langzaam uit. Voeg de ui toe en fruit deze mooi glazig, voeg eventueel wat boter toe. Haal uit de pan en zet even apart. Doe weer wat boter in de pan en bak de prei en de champignons goed aan, breng op smaak met wat rozemarijn, tijm, en worcestersaus en peper/bouillonpoeder. Voeg het ui-spekmengsel weer toe bij de champingnons. Voeg de mosterd toe aan de gevogeltebouillon en roer goed door. Schenk dat in de pan bij de champignons en prei en schenk daar de wijn langzaam langs de wand in, zodat het niet te zeer afkoelt, voeg nu het laurierblad, tijmtakjes en rozemarijntakjes toe Laat de vloeistof nu wat inkoken. Bind de saus met gelijke delen bloem en boter, maak daar eerst een geheel van en draai er dan bolletjes van, voeg deze toe aan de saus en laat 5 minuten mee sudderen, breng zo de saus op gewenste dikte.

Prik in een dik gedeelte van de eend tot op het been om te kijken of deze gaar is. Proef de saus en voeg daaraan naar smaak nog peper, (zout) armbouillonpoeder, gembersiroop, citroensap, worcestersaus, HP saus en maidera toe. (goed proeven) Serveer de eend met de wijnsaus en garneer met bijvoorbeeld in plakken gesneden komkommer en tomaat.

Tip van Albertje: 

Geef er aardappelkroketjes, frietjes, parijse aardappeltjes, aardappelpuree of gebakken aardappels bij, en een wintergroenten: bijvoorbeeld spruiten, of rode bietjes

(Bron:Bartjesrecepten.wordpress.com)

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s