Bartjes langzaam gegaarde Stoofeend met friet.

IMG_8042

De gestoofde eendenboutjes waren natuurlijk al geweldig lekker, maar voor de mensen die niet van kluiven houden is hier de oplossing, het eendenvlees wordt namelijk van het bot gehaal en verwerkt in deze heerlijke eendenragout

Benodigdheden voor 4 personen:

4 eendenbouten / 6 grote uien / 2 tenen knoflook / 500 ml rode wijn / 3 etl ketjap / 3 etl balsamico azijn / 3 eetl. Olijfolie, 1 pot (350ml) gevogelte fond / 2 takjes rozemarijn / 6 takjes tijm, 2 laurierblaadjes, gembersiroop / 1 theel. Sambal, citroensap / worcestersaus, scheutje madera, peper, (zout)arm bouillonpoeder, boter, bloem, olie/boter

Bereidingswijze:

Maak een marinade van ketjap, baslamico azijn, olijfolie, geplette knoflook en peper en zout. Marineer de eend hier minimaal 3 uur in, halverwege de boutjes keren. Leg de eendenboutjes in een ovenschaal met rooster zodat het vet eruit kan lopen. Plaats de ovenschaal in een voorverwarmde oven op 170 graden bedek de eend met alluminiumfolie en stoof de eend ongeveer 2 uur, verwijder de folie en draai de eendenbouten nu op de velkant voor nog een 1½ uur. (ligt een beetje aan de dikte van de boutjes) mocht de eend te donker worden leg dan het alluminiumfolie nog even terug op de boutjes.

Maak ondertussen de saus.

Leg het vlees opzij. Snij de uien in ringen en bak deze aan in wat olie, voeg de sambal toe en laat ze 20 minuten sudderen op laag voor met deksel erop, roer af en toe door. Voeg daarna de fond en de rode wijn toe en leg de twee takjes rozemarijn, de tijm en de laurierblaadjes in de saus. Voeg de overgebleven marinade toe. Maak de saus op smaak met gembersiroop, citroensap en de rest van de smaakmakers. Bind de saus eventueel met een mengsel van 50 gram bloem en 50 gram boter, kneed dit goed door elkaar en maak er kleine bolletjes van, leg ze in de saus en laat 5 minuten mee sudderen. Roer ze daarna met een garden los en bind zo de saus.

Haal het vlees van de botten en snij in niet te grote stukken. Leg het vlees terug in de saus, en laat deze nu nog rustig op een zeer klein pitje of laag vuurtje 2 uurtjes pruttelen.

Het eendenvlees is nu lekker mals, heerlijk met zelfgebakken frietjes wat salade of groenten naar keuze.

(Bron:Bartjesreceptenwordpress.com)

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s