Bartjes Kalkoen in Stroganoff saus

bartjes kalkoen in strofanoffsausHeerlijk gerecht om te smullen van kalkoen, vervang eventueel de kalkoen door kipdijenvlees voor een goedkopere versie. 

Benodigdheden voor 4 personen: 

1 kilo kalkoendijen vlees aan een stuk.

250 gr Parijse champignons / 3 rode paprika’s

2 sjalotten / 1 teentje knoflook

4 dl bruine (of runder) fond (van struik, die is lekker dik)

1 dl wodka / 1 dl room / Boter

4 takjes tijm / 4 blaadjes laurier

Paprikapoeder / Cayennepeper 

Bereidingswijze:

Voor de kalkoen:

Verwarm de oven voor op 200 graden C.

Spoel het stuk vlees schoon met koud water en dep goed droog met keukenpapier of een schone theedoek. Kruid met peper en zout (of kruiden-aromat). Verhit wat olie en boter in de pan en laat goed uitbruisen. Doe de kalkoen in de pan en bak deze aan weerszijden mooi bruin. Plaats de kalkoen in de oven en draai na 15 minuten de temperatuur terug naar 175 graden C. Laat de kalkoen er nog 45 minuten in staan. Maak ondertussen de saus. 

Voor de saus

Verwarm de fond. Pel en snipper de sjalotten. Kneus en pel de knoflook. Snipper de tenen fijn. Snij de paprika’s in blokjes. Borstel de champignons schoon en snijd ze in kwarten. Bak de champignons mooi van kleur. Doe de sjalotten en de knoflook in de pan als de champignons gebakken zijn.

Doe de paprikablokjes in de pan en kruid met tijm, laurier, paprikapoeder en cayennepeper (voeg eventueel ook een scheutje worcestersaus toe). Laat de paprika gaar worden. Giet de wodka over de groenten en flambeer (zet de afzuigkap even uit). Blus met de warme bruine fond. Doe er de room bij en laat op een laag vuur inkoken.

Haal de kalkoen uit de oven en laat wat afkoelen. Snij voorzichtig het bot uit de dij en verdeel de dij in mooie stukjes vlees. Verwijder eventuele vetstukjes. Roer de stukjes kalkoen door de saus en serveer in een mooie schaal.

 

 

 

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s