Bartjes Stifado van wild

Bartjes Stifado van wild Met broer Adriaan en Maria naar de Griek geweest, was erg gezellig en super lekker, had wild-stifado besteld en daar had ik erg van genoten. Thuis gekomen meteen een beetje opgeschreven wat er allemaal in zat en ik moet zeggen, heb het prima nagemaakt, het was super lekker, en zeer mals……genieten.

Benodigdheden voor 4 à 6 personen:

900 gr vlees van wild in stukjes, ik gebruikte herten en wildzwijn (Lidl)

Olie/boter

500 gr kleine sjalotten schoongemaakt

2 groten uien in grove stokken

½ liter zelfgemaakte passata (of uit pakje)

1 portie zelfgemaakte tomatenblokjes (of 1 blik)

4 tenen knoflook gepeld en fijn geplet

1 klein blikje tomatenpuree

4 laurierbladeren

½ theel. Nootmuskaat

½ theel. Pittig gerookt paprikapoeder

1 eetl. Gedroogde oregano

2 à 3 eetl. Suiker of suikerzakjes

1 kaneelstokje

1 theel. Komijn

1 theel. Ketoembar

Eventueel een scheutje ketjap manis

Eventueel ook een scheutje worcestersaus

3 dl rode wijn

3 eetl. Rode wijn azijn

1 zakje gedroogd eekhoorntjesbrood (Funchi Porcini)

(Zout) armbouillonpoeder

vers gemalen peper

verse peterselie of (Chinese) bieslook

Griekse pasta 

Bereidingswijze: 

Haal de gedroogde paddenstoelen uit de verpakking en leg in een niet te grote kom, Breng water aan de kook in de waterkoker en giet over de gedroogde paddenstoelen 2 à 3 dl. Ze moeten net onderstaan. Zet er een passend schaaltje bovenop zodat ze echt in het hete water zitten. Zet even apart. Verwarm de oven voor op 140 graden.

Doe wat olie/boter in de pan en bak het vlees mooi bruin. Desnoods in porties. Haal uit de pan en hou warm door het vlees op een schaal te leggen en daar weer een passende schaal bovenop te leggen (of borden)

Bak nu in hetzelfde bakvet de uien mooi glazig en voeg op het laatst de geplette knoflook toe samen met de sjalotten. Voeg de kruiden allemaal toe samen met de tomatenpuree en laat even meebakken, voeg dan de rode wijn azijn toe. Daarna de passata en de tomatenblokjes dan de rode wijn. Giet de geweekte paddenstoelen af maar vang het vocht op. Snij de paddenstoelen fijn en voeg toe aan de pan. Leg een velletje keukenpapier in een vergiet en giet daar langzaam het paddenstoelen vocht in. Zet er wel een kommetje onder zodat je het gezeefde vocht opvangt. Voeg dit ook toe aan de inhoud in de pan.

Doe nu het vlees ook terug in de pan en voeg nu ook de laurierblaadjes toe, breng alles aan de kook. Breng op smaak met de worcestersaus en of ketjap. (Zout) armbouillonpoeder en vers-gemalen peper. Voeg eventueel nog wat van de andere kruiden toe naar eigen smaak.

Schuif de pan in het midden van de oven met de deksel op een kiertje en laat 1½ uur sudderen, dan even doorroeren en nog 1 tot 1½ uur door laten garen totdat het vlees goed mals is en de saus mooi is ingedikt. Maak anders bolletjes van gelijke delen bloem en boter en voeg deze voor 5 minuten toe aan de saus, even doorroeren en de saus dikt dan vanzelf in. Mocht de saus te dik zijn, laat dan de deksel er dicht opzitten. Breng ruim water aan de kook met wat (Zout) armbouillonpoeder en bereid de pasta volgens gebruiksaanwijzing. Haal de wildstifado uit de oven en bestrooi met de fijngesneden peterselie/bieslook, serveer samen met de Griekse pasta.

 

Dit recept wordt u aangeboden door Bartjesreceptenwordpress.com

 

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s