Koninginnesoep

IMG_3319

Bij Tonny en Joke was het deze heerlijke koninginnensoep, en die begint met een goede basis, dus als je tijd hebt maak je deze, anders neem je kant en klare bouillon van blokjes. Ik heb het recept uitgewerkt zodat jullie mee kunnen genieten.

Benodigdheden voor 6 à 8 personen:

Voor de Bouillon

2 liter water

1 pakket soepdelen (vleugeltjes, nekjes, maagjes) of 1 soepkip

1 ui geschild

2 stengels selderij, 2 preien, 2 wortels (of ca:500 g soepgroente)

Bouquet garni (6 takjes peterselie, 3 takjes tijm, 3 blaadjes laurier)

10 fijn gestampte peperkorrels

1 klein blaadje foelie

Als je er aan kunt komen dan ook enkele takjes lavas (maggiplant)

Wat fijngesnipperd bieslook of peterselie. 

Voor de roux

50 gram boter

60 gram bloem

1,5 liter gezeefde en ingekookte bouillon

Verder:

het mooie witte vlees van de kipstukjes of de soepkip (maagjes worden niet gebruikt)

1 deciliter kookroom

1 eidooier

1 klein blikje erwtjes/worteltjes 

Bereidingswijze: 

Was alle groenten zorgvuldig en hak ze dan in grove stukken. Breng het water in een ruime soeppan aan de kook en laat de kip met de kruiden en groenten ca: 1½ uur trekken. Controleer of de kip gaar is en zeef de soep door een fijn zeef/vergiet. Vang de bouillon op. Haal het kippenvlees van de botten. Hou het mooiste witte kippen vlees apart. (gebruik de rest van het kippenvlees b.v voor een ragoutje) Gooi alle soepgroenten weg die hebben hun werk gedaan. Ook de maagjes worden niet gebruikt.

Laat de bouillon inkoken tot ongeveer 1½ liter. Smelt de boter en roer de bloem erdoor, laat deze roux enkele minuten garen en voeg onder voortdurend roeren scheutje voor scheutje de ingekookte bouillon toe. Blijf roeren en breng de gebonden soep aan de kook. Laat enkele minuten doorkoken. Voeg dan het mooiste witte kippenvlees toe samen met 2/3 deel van de room. Giet het blikje met de erwtjes af en vang ze op, haal de worteltjes er tussen uit en snij deze in kleine rondjes, voeg ze daarna samen met de erwtjes toe aan de soep. Klop de eierdooier goed los met de rest van de room

Giet dan gelijkmatig en al roerend een beetje hete bouillon bij het room-eimengsel. Haal de soep van de warmtebron en roer het ei-roommengsel door de soep, De soep mag niet meer koken. Maak de soep op smaak met (zout) armbouillonpoeder, witte peper en eventueel een scheutje worcestersaus.

Ganeer de soep eventueel met wat geroosterde of geschaafde amandeltjes. Of wat fijngesneden verse tuinkruiden.

Bron:ideevanTonnyuitgewerktdoorBartje

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s