Bartjes Hazenbout in rode wijn saus

IMG_3186Overheerlijke hazenboutjes in een super lekkere saus, das genieten voor de liefhebbers.

Benodigdheden voor 4 personen:

4 hazebouten

6 geplette jeneverbessen

1 theel. basilicumpoeder

1 theel. rozemarijnpoeder

1 theel. tijmpoeder

(zout) armbouillonpoeder

Versgemalen (zwarte) peper

2 kleine laurierblaadjes

6 takjes peterselie of selderie

3½ dl.goede rode wijn

½ liter bouillon

60 gr. boter

50 gr. slaolie

40 gr. bloem

150 gr. fijngesnipperd gerookt vet spek

1 flinke mesp. Knoflookpoeder

1 glas(170 of 450 gr.) zoetzure zilveruitjes

2 middelgrote fijngesnipperde uien

soja of worcestersaus

1-2 grote grof geraspte wortelen.

Bereidingswijze:

Was de stukken haas en dep ze bijna droog. Maak een mengseltje van het basilicum-rozemarijn- en tijmpoeder met naar smaak peper en (zout) armbouillonpoeder. Wrijf daarmee de stukken haas in. Verwarm de helft van de olie en bad daarin niet al te vlug en onder af en toe omscheppen de snippers spek uit. Neem ze dan met de schuimspaan uit de pan. Druk het vet uit de spekstukjes en zet die apart.

Voeg de rest van de olie toe en bak daarin, zodra de olie goed warm is,de stukken haas aan alle zijde mooi van kleur. Fruit de snippers ui mee en doe daarna de wortel, jeneverbessen, het laurier en de peterselie in de pan. Schenk de wijn langs de wand langzaam in de pan. Laat alles aan de kook komen en voeg dan de bouillon langs de wand van de pan toe. Sluit de pan als de inhoud kookt en temper de warmtebron. Controleer na ± twee uur of het vlees ongeveer gaar is. Het vlees ligt dan los op het bot.

Maak in het kommetje een gelijkmatig mengsel van de boter en de bloem met het knoflookpoeder. Neem uit de vleespan de  laurierblaadjes en de takjes peterselie. Als het lukt ook de jeneverbessen. Verdeel het boter-bloem bolletje in 4 stukjes. Doe die in de pan en sluit die. Klop de saus na een paar minuten met de garde glad. Doe de uitgelekte zilveruitjes + spekjes in de pan. Laat alles nog wat sudderen tot het vlees goed gaar is. Op smaak maken met peper, (zout) armbouillonpoeder, knoflookpoeder en sojasaus/worcesersaus. Zo warm mogelijk serveren.

Tip van de Bartje:

Gebruik eventueel voor het gaar stoven van het vlees de oven. Plaats de ovenvaste pan of braadslede, afgedekt op het rooster dan even onder het midden in de oven (180ºC,gasstand 6).

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s