Bartjes Visbrood met dille saus.

IMG_6329 Voor de visliefhebbers is dit een heerlijk voorgerechtje voor de kerstdagen.

Benodigdheden voor 6 personen:

300 gr.zalm

12 grote garnalen

sap van 1 citroen

zoutarm bouillonpoeder

peper uit de molen

scheutje worcestersaus

150 gr.oud bakken witbrood zonder korst

2 dl.melk

600 gr.filets van witte vis:

kabeljauw, schelvis, nijl- of victoriabaars, tilapiafile enz.

1½ dl.verse room

3 eieren

40 gr.zachte margarine of boter

veldsla en wat kersttomaatjes

Voor de saus:

125 ml crème fraîche

Dille gedroogd of verse fijngesnipperde Dille

1/3 cup of dl witte wijn

¼ cup of dl visfond

2 theel. citroensap

Zoutarm bouillonpoeder (of zout)

Peper

Scheutje gembervocht naar smaak

(Klik op de foto’s voor de bijbehorende tekst.)

Bereidingswijze:

Pel de garnalen en verwijder het darmkanaal. Doe wat van de boter in de pan en bak de garnalen 1 minuut per kant. Haal uit de pan maar bewaar de boter. Laat de garnalen afkoelen. Snijd de zalm in fijne reepjes en leg deze in een diepe schotel. Schenk er het citroensap over en strooi er wat peper en zoutarm bouillonpoeder over. Laat de reepjes vis trekken. Week de sneetjes brood in de melk.

Snij de filets van witte vis in blokjes en maak de filets fijn met behulp van de keukenmachine. Maak het geweekte witbrood zeer fijn met een vork en doe het bij de vis in de keukenmachine. Mix het brood door de

gemixte vis tot een vrij gladde massa verkregen wordt. Schuif het rooster in de oven en verwarm deze voor op 210 graden C. Roer de room en het citroensap van de zalm door de vispuree Scheid de eierdooiers van de witten. Roer eerst de eierdooiers door de vispuree en vervolgens 1 voor 1 de eiwitten. Blijf roeren tot alles goed is op

genomen. Breng de puree op smaak met peper, zoutarmbouillonpoeder en een scheutje worcestersaus. Verdeel de puree in drie portie’s.

Bestrijk een grote cakevorm met margarine. Schep er 1 portie vis-

puree in en verdeel deze over de bodem in een gelijkmatige laag. Leg hierop de helft van de garnalen. Schep er de helft van de zalmreepjes op en vervolgens weer een laagje vispuree.Verdeel de rest van de garnalen over de puree. Schep daar bovenop de rest van de zalmreepjes en eindig met een laagje vispuree. Bestrijk met een kwastje het oppervlak met de boter uit de pan waar de garnalen in zijn gebakken sluit de cakevorm met een stuk alumiumfolie. Bak het “Visbrood” 45 – 60 minuten in een voorverwarmde oven (210ºC,)

Neem de vorm uit de oven en laat het visbrood 15 minuten afkoelen in de vorm. Stort het dan uit de vorm en laat het volledig afkoelen. Plaats het vervolgens 12-24 uur in de koelkast,zodat het goed koud en stevig wordt.

Voor de saus:

Roer alle ingrediënten voor de saus door elkaar proef naar smaak, doe er wat gembersiroop bij, nog te zuur doe er dan nog wat meer gembersiroop bij. Tot de juiste smaakbalans verkregen is.

Snij het visbrood, voorzichtig en met een zeer scherp mes, in mooie plakken, doe eerst wat saus op het bord en leg de plak visbrood er mooi middenin, versier eventueel met wat veldsla en kersttomaatjes.

 

(Bron:Bartjesreceptenblog.wordpress.com)

 

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s