Bartjes Paddenstoel-Kalkoenstoof met jagersaus

IMG_8271

Er staat al een recept op de site met de kippenstoof, maar met de feestdagen heb ik het nog wat extra feestelijk gemaakt met deze kalkoenversie, haal kalkoendijen op de markt, liefst in zijn geheel met bot. Deze bereid je eerst voor in de oven, waarna je ze in stukjes snijd en verder laat garen in de overheerlijke saus… Yammie.

Benodigdheden voor 4 personen:

500 gr. gemengde paddensoelen

1 kilo gr. kalkoendijenvlees (of 4 grote kalkoenfilets)

Kip/kalkoenkruiden

2 tenen knoflook geplet

1 bakje spekblokjes (125 gr)

2 uien fijngesnipeerd

5 eetl. olie,boter voor het bakken

(zout)-armbouillonpoeder

peper

provencaalse kruiden

worchestersaus

paddenstoelenkruiden (JohnnyBoer)

2 takjes rozemarijn

6 takjes tijm

Voor de saus:

30 gr. boter

30 gr. bloem

1 flesje kookroom

2½ dl water

1 kippenbouillonblokje

1 bosje bieslook

3-4 eetl. sherry en of maidera

wat citroensap,

worcestersaus

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 200 graden C.

Dep eventueel het kalkoendijenvlees droog, kruid met de kipkruiden, (zout)-armbouillonpoeder en peper. (Ik had een grote dij van 685 gram + 2 filets)

Gaar deze voor 45 minuten in een ovenschaal. Gebruik je kalkoenfilet dan is 15 à 20 minuten voldoende. Zet een braadpan op het vuur en bak de spekblokjes langzaam uit.

Ondertussen maak je de paddenstoelen schoon met een borsteltje. Halveer de grotere exemplaren. Pel en snipper de ui. Plet de knoflook. Rits de naaldjes van de rozemarijntakjes en snij zeer fijn, doe het zelfde met de tijm en snipper ook het bosje bieslook fijn.

Zet het vuur onder de spekblokjes nu wat hoger, zodra ze beginnen te kleuren voeg je de ui toe en fruit deze mooi glazig, voeg eventueel wat olie/boter toe. Laat de knoflook 1 minuutje meebakken. Haal alles zoveel mogelijk uit de pan maar probeer om het spekvet in de pan te laten. Bak nu de paddenstoelen op hoog vuur krachtig aan, breng op smaak met de rozemarijn, tijm, paddenstoelenkruiden en een scheutje worcestersaus. Bak de paddenstoelen mooi bruin en haal dan uit de pan en doe ze bij het spek-uienmengsel.

Haal de kalkoen uit de oven en laat heel even wat afkoelen, snij van het bot en snij het kalkoenvlees in niet te kleine stukken. Hou even apart dan maken we eerst de saus.

Doe nu de boter in de pan en laat op laag vuur smelten, zodra deze helemaal vloeibaar is geworden voeg je de bloem in een keer toe en roer goed door tot een mooie roux. Laat deze enkele minuten garen. Blus af met 3 dl water en de kookroom. Breng aan de kook. Roer het bouillonblokje erdoorheen en kook ca:5 minuten op laag vuur. Verhit de paddenstoelen, het kalkoendijenvlees en de spekjes/ui in de saus. Breng op smaak met de genoemde smaakmakers, plus de scherry, maidera, worsestersaus en wat citroensap.

Heerlijk met een (lente-ui puree) aardappels uit de oven of een lekker gebakken frietje serveer er groente naar keuze bij en een eventuele salade

(Bron:Bartjesreceptenwordpress.com)

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s