Bartjes Hertenragout uit de oven

P1200566

Een heerlijk wildgerecht, ideaal voor de feestdagen want het kan makkelijk ruim van te voren klaargemaakt worden.

Ingrediënten voor 4 à 6 personen:

  • 1,5 kg hertenvlees van bout of lende, in blokjes van 4 cm
  • 2 eetlepels bloem / 2 eetlepels olijfolie
  • 2 bakjes gerookt spek, in blokjes
  • 1 ui, fijngehakt
  • 6 takjes verse peterselie / 3 takjes verse tijm / 2 takjes rozemarijn
  • 2 laurierbladeren / 4 tenen knoflook, geplet
  • 3 dl droge rode wijn / 1 liter bouillon (rund, kip, kalf of wild)
  • (ik gebruikte 1 pot wildfond, 2 potten kalfsfond à 350 gr.)
  • 2 runderbouillonblokjes
  • Stuk peperkoek in blokjes
  • 50 gr. boter / 50 gr bloem / stuk peperkoek in blokjes
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 500 gr verse zilveruitjes of 1 potje ca. 300 gram
  • 2 el boter
  • 15 gram gedroogd eenkhoorntjesbrood (funghi porcini socchi)
  • 500 gr verse kleine witte champignons
  • 2 el gehakte verse bladpeterselie
  • zout en versgemalen peper
  • aromat, hotshot, worchestersaus
  • provencaalse-salade-paddenstoelen kruiden

Bereiding

Verhit de oven voor op 180 gr.

Breng 3½ dl water aan de kook, doe de gedroogde paddenstoelen in een kom en giet er het kokende water overheen, zet even opzij. Leg het hertenvlees in een kom, bestrooi met meel en vermeng. Verwarm 1 eetlepel olijfolie in een zware braadpan en fruit eerst de spek voeg daarna de ui toe en laat 10 minuten garen, voeg op het laatst de geplette knoflook toe breng op smaak met de genoemde smaakmakers. Schep dan alles uit de pan op een bord. Zet het vuur iets hoger en verhit nog een eetlepel olijfolie. Voeg het hertenvlees in verschillende porties toe en braad het, af en toe roerend, in 10-15 minuten goudbruin. Zet het vuur iets hoger en voeg de wijn toe. Breng aan de kook, roer de aanbaksels los en kook de wijn in ongeveer 5 minuten tot de helft in. Zeef de gedroogde paddenstoelen en voeg het vocht samen met de bouillon en de tomatenpuree toe en breng tegen de kook aan. Bind de kruidentakjes en laurierbladeren met een keukentouwtje tot een bosje. Snij de gedroogde paddenstoelen in stukjes en doe deze samen met de ui, de pancetta, het kruidenboeket en de knoflook terug in de pan. Leg het deksel op de pan en stoof het vlees ongeveer 1,5 à 2,5 uur in de oven op 175º tot het zeer zacht is. Meng de boter en bloem en kneed tot een bol. Maak er kleine bolletjes van en voeg toe aan de pan, laat rustig meestoven.

Smelt 1 eetlepel van de boter in een koekenpan op een middelhoog vuur. Voeg de champignons toe en bak ze, af en toe roerend, in 10 minuten lichtbruin, breng ze op smaak met de genoemde smaakmakers. Schep ze op een bord.

Laat de overgebleven boter smelten in dezelfde pan. Voeg de zilveruitjes toe en fruit ze, af en toe roerend, in 10 minuten goudgeel op een matig vuur. Houd ze apart. Voeg de uien toe aan het gare hertenvlees en zet de pan op en middelhoog vuur, breng de inhoud tegen de kook aan en laat 20 minuten zachtjes sudderen, tot de uitjes zeer zacht zijn. Roer de champignons erdoor en laat ze heet worden. Verwijder het kruidenboeket. Voeg de gehakte peterselie toe en breng op smaak met zout en peper.

(bron:Bartjesreceptenwordpress.com)

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s