Bartjes Ossenstaartsoep

Benodigdheden voor 2 liter:

  • 1 kg ossenstaart, in stukken
  • 100 gr boter / .70 gr bloem
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 2 uien, in grove blokjes
  • 1 winterwortel, in mini blokjes gesneden
  • 3-4 stengels bleekselderij, ook in mini blokjes gesneden
  • 1 pot vleesfond of 3dl extra bouillon
  • 8 zwarte peperkorrels / •2 kruidnagels
  • 2 laurierblaadjes / •stukje foelie
  • 2 takjes tijm / •6 takjes (soep) selderij
  • 6 takjes peterselie met steel.
  • 1 stukje foelie / 1 Spaanse peper, zonder zaadjes, fijn gesnipperd
  • 1 deciliter madeira
  • ½ deciliter rode wijn (merlot)
  • 4 runderbouillonblokjes van goede kwaliteit.
  • zout / peper / aromat 

Bereidingswijze dag 1:

In grote pan 20 gr van de boter laten smelten en 20 gr boter in stukjes bij de hand houden. Bak de stukken ossenstaart rondom bruin en voeg telkens wat boter toe mocht deze te bruin (zwart) worden. Voeg de uien toe en bak deze mooi glazig en goudgeel, daarna de tomatenpuree en de bouillonblokken toevoegen en 2 minuten meebakken. Voeg nu ook de selderij en peterselie stengels toe. Laat alles slinken en voeg dan 1½ liter water toe. Voeg nu de takjes tijm, peperkorrels, laurier, kruidnagel, Spaans pepertje en foelie toe. Breng alles aan de kook en sluit de pan als het kookpunt is bereikt. Draai het vuur lager en laat op een klein pitje de bouillon verder sudderen voor minimaal 4 uur zonder dat het gaat koken. Regelmatig afschuimen. Je kan de pan ook in de oven plaatsen op 130 graden C (na 10 minuten even kijken of de bouillon niet te hard pruttelt dus even zoeken naar de juiste temperatuur)

(Voor een mooie donkere soep kun je nu de bloem bruineren. Doe de bloem in een wok en laat op middelmatig vuur zachtjes bruin worden, goed doorroeren dat gaat het beste met een spatel. Als het begin te bruinen af en toe omgooien met de wok, vuur lager zetten en voortdurend alles goed omzetten met de spatel, laat het niet te donker worden, doe de gebruinde bloem in een koude schaal en laat al roerende afkoelen.)

Doe de stukjes bleekselderij en wortel in een pannetje en voeg de vleesfond of bouillon toe. Breng aan de kook en laat voor 5 minuten garen, haal van het vuur af en zet even apart.Als de soep lang genoeg heeft getrokken (minimaal 4 uur) Eenmaal gaar laat dan alles goed afkoelen en een nachtje laten staan. Daarna de afgekoelde soep zeven, en de bouillon opvangen. Zodat je al het vet van de soep hebt gehaald. Giet eventueel nogmaals door een fijner zeer of doek. Haal daarna zoveel mogelijk vlees van de botten en druk de groenten in de zeef goed uit, deze kunnen daarna met de afgepluisde botten weggegooid worden. Snij het vlees eventueel wat kleiner. 

Bereidingswijze dag 2 vervolg:

Smelt de rest van de boter (60 gr) in een soeppan en laat deze helemaal uitbruisen voeg de (gebruinde) bloem toe en laat enkele minuten garen. Voeg daarna ½ liter koud water toe onder voortdurend goed roeren zorg dat alles goed opgenomen is en voeg dan de rest van de bouillon toe. Breng langzaam aan de kook en laat binden draai het vuur weer lager en voeg nu de bleekselderij/wortel met vleesfond toe. Voeg de maidera en de rode wijn toe. Doe de deksel op de pan en laat even garen zodat de alcohol verdampt voeg tot slot het vlees toe

p1320263
Resultaat een lekker bordje Ossenstaartsoep

Breng de soep op smaak met wat zout of aromat en peper. Bestrooi de soep voor het serveren eventueel met gehakte verse kruiden (peterselie, selderij, bieslook). 

Tip van Bartje:

Voeg eventueel ook wat (bos) paddestoelen toe. Neem 1 bakje van 200 gr (bos) paddenstoelen, snij in dunne plakjes en laat 10 minuten mee garen in de soep of bak in 2 eetlepels olie 5 minuten en dan voor het serveren in de soep doen.

(Bron:(foto’s) Bartje recepten.nl)

 

 

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s