Bartjes Kipstoof met champignons in jachtsaus

P1320658

Heerlijke stoofgerechtje van kip wat dus niet zo lang hoeft te stoven, in een super lekker zelfgemaakte jachtsaus waardoor de kip supermals blijft.

Benodigdheden voor 4 personen:

2 bakjes Champignons

800 gr. kippendijenvlees (2 bakjes)

kipkruiden

2 uien

1 rode paprika

Boter / olie

zoutarm-bouillonpoeder / peper of hotshot / provencaalse of Italiaanse kruiden / worchestersaus / paddenstoelen of herfstkruiden /

(of gebruik eventueel verse tuinkruiden:2 takjes rozemarijn (naaldjes zeer fijn snijden) en 6 takjes tijm, blaadjes afritsen en ook fijn snijden)

Voor de saus:

2 tenen knoflook geplet

1 bakje spekblokjes (125 gr)

30 gr. boter / 30 gr. bloem

250 ml. Slagroom / 250 ml. water

1 kippenbouillonblokje

1 bosje lente-uitjes

3-4 eetl. maidera

wat citroensap.

genoemde smaakmakers

Bereidingswijze:

 Maak de paddenstoelen schoon met een borsteltje. Snij in kwart stukjes (dus door vieren) Dep het vlees droog en snijd in blokjes van ca 2 cm. Kruid naar smaak met de kipkruiden. Pel en snipper de uien. Verhit wat boter in een braadpan. Bak er het vlees ca:5 minuten rondom mooi bruin. Breng op smaak met nog wat zout en peper. Neem het vlees uit de pan. (Doe dit eventueel in 2 portie’s, voeg dan wel wat extra boter/olie toe zodat deze niet verbrand)

Verhit 3 eetlepels olie in het bakvet. Bak er de paddenstoelen portie-gewijs al roerend ca:5 minuten in. Breng op smaak met de genoemde smaakmakers (of gebruik je eigen smaakmakers). Neem de paddenstoelen uit de pan. Doe nu de spekjes in de braadpan en bak de spekjes langzaam uit en bak ze dan mooi bruin. Haal deze ook uit de pan. Voeg wat olie toe en fruit er de ui glazig in samen met de in blokjes gesneden paprika. Neem ook uit de pan.

Doe de boter nu in de pan en voeg het witte gedeelte (in ringentjes gesneden) van de lente-ui toe. Voeg de geplette knoflook toe en roer ook het bouillonblokje erdoorheen. Bestrooi met de bloem en bak deze kort mee. Blus onder goed roeren, af met 2 ½ dl water en de slagroom. Breng aan de kook en laat ca:5 minuten pruttelen op laag vuur. Verhit de paddenstoelen, het kippenvlees, de spekjes, ui en paprika in de saus. Breng alles nog eens op smaak met de genoemde smaakmakers, voeg de maidera en wat citroensap toe. Laat even pruttelen tot de kip gaar is. Bestrooi tot slot met het fijngesnipperde groen van de lente-uitjes.

Tip van Bartje.

Vervang b.v. met de kerst of andere feestelijkheden de champignons door bospaddenstoelen, en de kip door kalkoendijenvlees.

 

(bron:Bartjesreceptenwordpress.com)

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s