Bartjes Liempdse RB.H.A. Salalde.

Oftewel Krootjes mè juin, herring, èrpels en slaoi

Super lekker gerechtje en een echte aanrader met wat warmer weer. Maak eventueel alles van te voren klaar en zet in de koelkast, dan hoef je alleen het bord nog op te maken.

Benodigdheden voor 2 personen: als hoofdgerecht of voor 4 personen als voorgerecht:

Voor de dressing:

3 eetl. Mayonaise

2 eetl. Piccalilly (kesbeke)

1 theel. Mosterd

1 theel. Honing

Scheutje citroensap

(zout) armbouillonpoeder en versgemalen peper naar smaak.

Voor de salade:

2 gekookte Rode Bietjes

2 gaar gekookte aardappels

4 nieuwe haringen (‘s woensdag op de markt bij de visboer)

De uitjes van de haringen

Voor de Slaoi

Sla melange naar keuze

Wat kersttomaatjes gehalveerd

Komkommer in schijfjes en blokjes

Geblancheerde peultjes in schuine stukjes gesneden

2 lente-uitjes in schuine stukjes gesneden

Verse (Chinese) bieslook fijn gesneden.

Bereidingswijze:

Maak eerst even de dressing. Roer alle ingrediënten gewoon door elkaar en maak op smaak met de genoemde smaakmakers.

Voor de salade:

Heb je rode bietjes uit eigen tuin (net zoals ik) was deze dan schoon snij de bladeren op 1 cm van de biet af zodat er wat steeltjes blijven zitten. Zet ze op in ruim water en breng aan de kook. Laat een uurtje langzaam garen. Voeg de laatste 20/15 minuten (ligt aan de grote van de aardappels) de aardappels toe. Giet na 1 uur alles af en spoel koud.

Pel de aardappels snij in plakken en dan in staafjes en daarna in kleine blokjes. Doe hetzelfde met de bietjes. Schil deze verwijder de steel aanzet en de worteldraadjes. Doe de blokjes bij elkaar in een schaal en voeg 3 à 4 eetl van de dressing toe. Maak het smeuïg maar niet te nat. (zet koud weg)

Maak de haringen schoon, verwijder het staartstukje en snij 2 haringen ook in kleine blokjes. De andere 2 haringen in de lengte halveren. Doe de blokjes haring in het schaaltje bij de bietjes en aardappelblokjes (zet wederom weer koud weg)

Opmaak bord.

Neem een ruime kookring, maak een cirkel op het bord met komkommer-schijfjes en plaats daar de kookring op, maar zo dat de schijfjes nog zichtbaar blijven aan de buitenkant. Vul de ring met de bietjes / aardappel/haring salade en druk met de bolle kant van de lepel goed aan, verwijder voorzichtig de kookring en bestrooi met wat van de fijne uitjes van de haring. Leg nu twee helften van 1 haring over het torentje en bestrooi overnieuw met wat van de uitjes. Leg de sla om het torentje heen maar zo dat de komkommerschijfjes zichtbaar blijven. Leg er de komkommerblokjes op samen met de rest van de ingrediënten. Vul aan met wat je zelf lekker vindt. Bedruip met de rest van de dressing en bestrooi met de verse bieslook snippers.

Maak zo nog een tweede bord.

Als voorgerecht gewoon een kleinere kookring gebruiken.

Bron:Bartjesreceptenwordpress.com

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s