Bartjes Indische tomatensoep met Perkedel djawa balletjes

IMG_5680

Heerlijke licht pittige maaltijdsoep naar idee van kokkieslomo, alleen aangepast aan mijn eigen kookstijl. En gemaakt van trostomaatjes uit mijn eigen groentetuintje, evenals de verse soepkruiden. Je kunt de verse kruiden eventueel vervangen door droge of andere kruiden naar smaak.

Tip: maak de soepballetjes een dag van te voren, das veel lekkerder.

Voor de Indische tomatensoep

Benodigdheden:

Eenmaal bartjes basis tomatensoep van trostomaatjes. (2 liter) (Zie onder aan het recept)

Zet deze even apart. Of maak deze eerst en zet dan apart.

2 grote vleestomaten ontveld en in blokjes gesneden

1 grote of 2 kleine uien in kleine blokjes gesneden.

Boemboe:

2 teentjes knoflook geplet

1 theelepel sambal oelek (of andere gelijkwaardige sambal)

1 theelepel laos

Halve theelepel trassi

Halve eetlepel vissaus

Beetje versgemalen peper

Verder:

1 zakje noodles 85 gram zonder het zakje met smaakmakers te gebruiken.

3 scrambled eggs grof korrelig liefs nog wat brokken, geel gebakken

1 eetlepel verse bladselderij, kleingesneden

3 theelepels gula djawa

1 eetlepel ketjap manis.

Bereidingswijze:

Verwarm op laag vuur 2 liter Bartjes basis tomatensoep van trostomaatjes.

Doe alles voor de boemboe in de vijzel en stamp, of maal deze fijn. Voeg eventueel een klein beetje olie toe.

Neem een flinke soeppan en fruit de fijngesneden ui aan in 2 eetlepels olie en bak ze mooi glazig maar niet bruin. Schep nu de boemboe erbij en fruit alles nog 1 minuutje door. Voeg nu de tomaatblokjes toe en de gula djawa en ketjap manis. Roer alles goed door en laat aan de kook komen.

Schenk nu de basis bouillon erbij en roer alles goed door. Breng aan de kook en laat rustig even doorkoken. Voeg de soepballetjes (Perkedel djawa) toe en daarna de scramble eitjes (even 3 eitjes bakken in wat boter en blijven roeren tot zicht stukken ei vormen)

Doe de fijngesneden selderij erbij samen met de noodles (breek deze eventueel door zodat ze wat kleinder worden) Roer nog even door en laat nog 3 minuten staan, draai het gas uit. Dien de soep op in kommen bestrooit met gebakken uitjes en serveer er wat kroepoek bij.

 De soepballetjes

 Benodigdheden voor de soepballetjes (Perkedel djawa)

500 gr mager rundergehakt

4 eetl. paneermeel

1 eetl. ketjap manis

1 koffiel. gula djawa

1 eetlepel fijngesneden peterselie, bieslook of bladselderij

 Voor de Boemboe:

1 ui zeer fijn gesnipperd

3 geplette teentjes knoflook

¾ theelepel trassi

2 theelepels ketoembar

1 theelepel djinten

Beetje versgemalen peper

Halve theelepel vissaus

1 theelepel citroensap

3 theelepels sambal badjak

Bereidingswijze Soepballetjes (Perkedel djawa)

Alles voor de boemboe in een vijzel doen en flink fijn stampen, malen. Verhit 2 eetlepels olie en fruit de boemboe 2 minuten op matig vuur. Haal uit de pan en doe in een bakje, voeg de ketjap en gula djawa toe, roer goed door en laat koud worden.

Kluts het ei en meng het door het gehakt. Voeg de koude boemboe toe samen met de gesnipperde bladselderij of peterselie en het paneermeel, meng alles goed door elkaar en schep over in een schaaltje, dek af met huishoudfolie en zet in de koelkast voor minimaal een uur, maar je mag het gerust een dag van te voren maken zodat het goed kan marineren.

Haal na de marineertijd het gehakt uit de koelkast en draai er kleine soepballetjes van. Doe een laagje olie in de pan en bak de balletjes rondom bruin, haal uit de pan en leg even op een bord bedekt met wat keukenpapier. Laat uitlekken en afkoelen.

Bartjes Basis tomatensoep van trostomaatjes

IMG_1936
De soep voor het mixen

Benodigdheden voor 2 liter soep:

Voor de soep

1 kilo trostomaatjes (van die kleintjes) doormidden gesneden

3 eetl. olie

1 eetl. chili olie

2 kleine blikjes tomatenpuree

2 liter water

4 kippenbouillonblokjes (met weinig zout) en 1 kruidenbuiltje kip

2 grote uien in stukken

2 grote tenen knoflook geplet.

Voor de smaaktoevoeging en afwerking:

Vers gemalen peper / Worcestersaus / Verse oregano blaadjes / Verse peterselie / Verse bieslook / Verse basilicumblaadjes / Verse dragonblaadjes /(of een keuze hieruit) 1 lente-uitje in dunne ringetjes

Bouquet garni

2 takjes lavas

2 laurierblaadjes

6 stengels peterselie (platte)

6 stengels verse oregano

 Bereidingswijze

Plaats een flinke soeppan op het vuur en voeg een scheutje olijfolie toe. Voeg ook meteen de chiliolie toe (dit zorgt voor wat meer pit in de soep maar het hoeft natuurlijk niet) en daarna de ui stukken. Bak ze even rustig aan maar zorg dat ze niet gaan kleuren. Voeg de bouillonblokken toe, samen met de tomatenpuree, roer weer alles even goed door en bak even de tomatenpuree goed mee.

Voeg daarna de tomaatjes toe samen met de geplette knoflook en bak nu ook weer het geheel even goed door en roer regelmatig door de pan met een grote lepel. Voeg eventueel al wat peper en worcestersaus toe (en mocht je gedroogde kruiden gebruiken kun je die nu ook al toevoegen.)

Voeg nu 2 liter water toe en roer alles goed door. Breng aan de kook en zet daarna het vuur laag en laat ongeveer een half uurtje door sudderen. Mix de soep en leg een zeef in een andere soeppan en zeef de soep. Breng opnieuw aan de kook en voeg nu de verse kruiden toe of maak daaruit een keuze. Breng de tomatensoep eventueel nog op smaak met wat peper en worcestersaus. Direct serveren.

 Tip van Bartje

Mix de soep niet bij de Italiaanse versie. Voor de vulling natuurlijk klassiek met vermicelli, soepballetjes en wat peterselie, voeg eventueel soepgroente toe voor een tomatengroentensoep, en grove soepgroenten voor de boerentomatensoep.

Maak een keuze uit de verse kruiden of gebruik gedroogde.

 

(https://bartjesreceptenblog.wordpress.com+kokkieslomo)

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s