Bartjes Ham-witlof rolletjes op een bedje van romige lente-ui-aardappelpuree uit de oven, afgedekt met geraspte kaas.

bartjes aardappelpuree met witof uit de ovenHeerlijke oven schotel met een smeuïge lente-ui-aardappelpuree, afgedekt met ham- witlof rolletjes en geraspte kaas.

Benodigdheden voor 4 personen: 

800 gr kruimige aardappels

½ bosje lente-ui

120 gr ham (excellent Roasted Ham extra hard geroosterd) A.H.

150 gr geraspte (oven) kaas

4 mooie stronken witlof

1 grote beker crème fraîche

30 gr (room)boter + wat extra

Wat melk

1 ei

½ glas water

1 eetl. honing

Peper, (zout) armbouillonpoeder en nootmuskaat 

Bereidingswijze:

Schil eerst de aardappels, spoel ze schoon en snij ze in gelijke stukken. Kook ze gaar in ruim water, voeg eventueel wat (zout) armbouillonpoeder toe. Kook de aardappels in ca:20 à 25 minuten goed gaar. (prik desnoods even in met een vork, die moet er makkelijk doorheen gaan)

Warm de oven voor op 200 graden C.

Snij de witlof stronkjes doormidden maar snij het kontje er nog niet af, bestrooi met wat peper, nootmuskaat en (zout) armbouillonpoeder. Zet nu op een andere pit een ruime ronde hapjes pan op en doe wat van de extra roomboter in de pan. Bak hierin de halve witlof stronkjes aan beide zijde mooi wat bruin, voeg het water en de honing toe, zet het vuur laag en doe de deksel op de pan, laat ca: 8 minuten garen. Haal de deksel ondertussen niet van de pan. Haal na 8 minuten de witlof uit de pan, en zet deze rechtop in een zeef. Giet er de vloeistof uit de pan overheen en laat uitlekken. Snij de lente-ui even in ringetjes en dan gaan we verder met de aardappelpuree.

Als de aardappels gaar zijn, giet ze dan af en stoom ze nog even droog op het vuur. Zet dan het vuur laag e stamp de aardappels fijn, voeg de crème fraîche toe en stamp deze goed door de aardappels, voeg ook de boter toe en kluts het ei ook in de puree. Stamp alles goed door elkaar en kruid met nootmuskaat, peper en (Zout) armbouillonpoeder, voeg eventueel nog wat melk toe tot de puree mooi smeuïg is. Roer desnoods door met een grote opscheplepel maar gebruik vooral geen mixer. (we willen geen lijm) Voeg de lente-ui ringetjes toe en breng eventueel nogmaals op smaak met de specerijen. Schep de aardappel-lente-ui puree in een ingevette ovenschaal. Verwijder nu van de uitgelekte witlof het kontje en het harde middenstuk, leg een plak ham op je werkblad en leg er 2 halve witlofstukken op elkaar boven op. Rol voorzichtig op tot een mooi rolletje, maak zo 4 rolletjes en leg deze op de puree. Bestrooi met geraspte kaas en zet voor ongeveer 25 minuten in de oven. Doe eventueel de laatste 5 minuten even de grill mee erbij, voor een mooi bruin korstje,

Lekker als bijgerecht bij kip, vlees of ragout

Tip van Bartje:

Je kan de schotel ook voorbereiden en wanneer nodig is warm maken maar, plaats hem dan 45 minuten in de oven.

Voor een volledige maaltijd bedek dan de puree met schijfjes rookworst en leg er dan de witlofrolletjes bovenop.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s