Bartjes Herfst-pasta-saus

Een goei pan vol met deze heerlijke herfstsaus voor de pasta.

Ingrediënten voor 4 personen:

200 gr gorgonzola

400 gr Tagilatelle  (of pasta naar keuze)

1 flesje kookroom (250 ml)

1 bekertje creme fraiche

Groente of allesbinder

(eventueel ik had ze in mijn groententuin) 2 grote bladeren boerenkool

2 peren (conferance) geschild, kroost verwijderd en mooie blokjes gesneden

1 grote of 2 kleine gekookte rode bietjes geschild en in blokjes gesneden

200 gr paddenstoelenmix voor pasta (ah) of herstmix schoongeborsteld

1 dikke plak ham van 150 gram in blokjes gesneden

2 teentjes knoflook (fijn geplet)

Scheutje worchestersaus

Handje vol walnoten in stukjes gesneden.

½ bosje lente-uitjes in ringetjes (groen apart houden)

Tijm, rozemarijn en oregano naar smaak (of neem Provencaalse of Italiaanse kruiden)

versgemalen peper naar smaak

(zout) armbouillonpoeder naar smaak

Bereidingswijze:

Breng een pan met water aan de kook voor de pasta.

Verwijder de harde nerf uit de boerenkoolbladeren en snij het groen in stukjes. Maak de paddenstoelen schoon met een borsteltje of een stukje keukenpapier en snij of scheur deze zo nodig in stukken (niet te klein) Hak de walnoten fijn. Verwijder eventueel de schil van de gorgonzola en snij deze in kleine blokjes.

Doe wat olie/boter in een hapjespan en bak de paddenstoelen krachtig aan, samen met de boerenkool, voeg daarna de sjalot-snippers toe en dan de geplette knoflook, voeg ook de ham-blokjes, en de peren-blokjes toe en breng alles op smaak met de genoemde smaakmakers, voeg daarna de room, creme fraiche en de gorgonzolablokjes toe en laat deze even inkoken en in de saus smelten, verdik de saus eventueel met wat groente-allesbinder. Voeg nu de rode bietjes toe en roer ze door de saus die daarvan erg mooi van kleur gaat worden.

Proef en breng eventueel nog op smaak met versgemalen zwarte peper en een scheutje worcestersaus.  Voeg het wit van de lente-uitjes toe en laat dit 2-3 minuten pruttelen op laag vuur. Kook ondertussen de pasta al dente. (zie aanwijzingen op de verpakking hou 1 minuut korter aan als wordt aangegeven omdat de pasta nog na gaart in de pan) Schep de beetgare pasta bij de saus en meng alles goed door elkaar. (Voeg eventueel nog 1 soeplepel van het pastakookvocht toe dan gaat de saus mooi blinken) Roer op het laatst de fijngehakte walnoten door de saus samen met het groen van de lente-uitjes en serveer het gerecht meteen.

Tip van Bartje:

Wil je de perenblokjes niet te hard laat ze dan wat langer garen in de saus, maar met wat bite is wel het lekkerst. De kort hoeft niet perse van de kaas maar dit scheelt wel in het zoutgehalte.

(bron:Bartjesreceptenwordpress.com)

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s