Bartjes Preistamppot

Bartjes preistamppot Heerlijke smaakvolle stamppot met prei uit mijn eigen groentetuintje. Superlekker

Benodigdheden voor 4 personen: 

1100 gr. Aardappelen

800 gr. Goed schoongemaakte en in halve ringen gesneden prei

125 gr Chorizoworst in kleine blokjes gesneden

½ bosje lente-uitjes in ringetjes gesneden, groen apart houden

(Chinese) bieslook, fijn gesnipperd

Eventueel een paar takjes lavas, fijn gesnipperd

Provencaalse kruiden

Tijm

2 uien, fijn gesnipperd

2 teentjes knoflook geplet

1 rode paprika in blokjes

Scheutje melk

Wat klontjes boter

1 ei

Versgemalen peper

(zout) armbouillonpoeder

1 groentenbouillonblokje

1 theel sambal

1x recept Bartjes kruidenboter (zie bijgerechten) 

Bereidingswijze:

Doe wat (vloeibare) boter in een grote (hapjes) pan voeg de ui stukjes toe en bak deze mooi glazig. Voeg wat gedroogde kruiden toe, zoals provencaalse kruiden of tijm, voeg ook al wat (zout) armbouillonpoeder toe en versgemalen peper. Voeg 1 dikke schijf van de kruidenboter toe samen met de sambal en de knoflook. Roer alles even goed door en voeg nu geleidelijk de prei toe, en het wit van de lente-uitjes. Roer alles goed en voorzichtig door en als het wat begint te slinken voeg dan het groentebouillonblokje toe. Zet het vuur laag en laat ca: 15 à 20 minuten pruttelen.

Breng een ruime pan met water aan de kook en kook de aardappels goed gaar in ca: 25 minuten. Bak ondertussen in een andere pan de chorizo blokjes uit en mooi van kleur. Voeg ze bij de prei met vocht en al. Giet de aardappels af en doe terug in de pan. Stamp ze mooi fijn met een aardappelstamper, voeg het ei toe samen met wat boter en een scheutje melk, blijf net zolang wat van die laatste twee toevoegen tot je een mooie smeuïge puree hebt.

Breng op smaak met versgemalen peper en nootmuskaat. Voeg nu de prei toe en roer alles goed door elkaar, proef en kruid zonodig nog wat bij. Strooi voor het serveren het groen van de lente-ui erover samen met de fijngesneden bieslook.

Heerlijk met een lekkerbekkie en Bartjes blauwaderkaassaus

Of gewoon met (rook) worst of ragoût

(bron:Bartjesreceptjwordpress.com)

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s