Bartjes Goulashsoep

Bartjes Goulasch soep

Er zijn natuurlijk veel recepten van Goulashsoep. Maar dit is mijn versie van deze heerlijke soep, Recept is voor een goei pan vol, dan kunde efkes vooruit.

Benodigdheden voor 8 à 10 personen:

Voor de bouillon

2 liter runderbouillon / 5 bouillonblokjes rund

2 runder-soepschenkels samen ca 600gr

2 laurierblaadjes / Rozemarijn / Tijm / oregano

(zout) armbouillonpoeder / Versgemalen peper

Voor de groente:

60 gram bloem

60 gram (room) boter (ongezouten)

2 teentje knoflook geplet

3 uien fijngesnipperd

4 winterwortels in kleine blokjes

1 grote of 2 kleine rode paprika’s in kleine blokjes.

2 blikjes tomatenblokjes

300 ml rode wijn

1 klein blikje tomatenpuree

Tijm / 2 laurierblaadjes / (zout) armbouillonpoeder

Versgemalen peper

Voor de Goulashkruiden:

1 theel. kentjoer of komijn / 1 theel. paprikapoeder / 1 theel. gerookt paprikapoeder sweet / ¾ theel. gerookt paprikapoeder bitter sweet   1 theel. kummel / 1 theel. kurkuma / 1 theel. oregano

Bereidingswijze:

Bouillon:

Zet 2 liter water op met de bouillonblokjes. Voeg 2 laurierblaadjes toe, wat rozemarijn, tijm en oregano. Breng langzaam aan de kook en roer af en toe door.

Smelt in een andere pan wat van de boter en bak de runderschenkels mooi bruin, haal uit de pan en leg ze in de warme bouillon. Laat 2 à 3 uur trekken, op een laag pitje. (vlamverdeler)

Groenten:

Doe de gesnipperde ui in het braadvet van het vlees en bak dit mooi glazig. Plet ondertussen 2 teentjes knoflook en voeg toe, Maak de wortels schoon en snij eerst in de lengte doormidden, maak dan dunne reepjes en snij die weer in kleine blokjes. Voeg toe aan de uien. Was de paprika, en maak deze schoon, snij ook deze in reepjes en daarna in kleine blokjes. Voeg ook toe aan de wortel-ui, en laat ca:10 minuten pruttelen.

Voeg nu alle kruiden toe en daarna het blikje tomatenpuree. Strooi de bloem erover heen en laat even garen. Voeg dan eerst de rode wijn toe, en laat deze even inkoken. Voeg daarna de inhoud van de blikjes tomaten toe. Voeg nu de 2 andere laurierblaadjes toe, samen met wat tijm en oregano. Laat alles ca:15 minuten sudderen, en zet dan het vuur uit.

Soep afmaken:

Haal het vlees uit de bouillon als dit gaar is. En verwijder het bot en stukjes vet. Snij het vlees in stukjes. Zeef de bouillon en vang deze op. Verwarm de pan met groente en tomaat weer en voeg de bouillon toe. Roer alles goed door en maak eventueel nog op smaak met (Zout) armbouillonpoeder en versgemalen peper. Eventueel ook nog een scheutje worcestersaus. Maar bij mij was dit niet nodig de smaak was perfect.

Tip van Bartje

Je kan ook alle kruiden vervangen door goulash kruiden, gebruik hier dan 2 eetl. van. Maar de specifieke smaak van het gerookte paprikapoeder hoort toch echt wel bij de goulashsoep vind ik. Lekker met roggebrood en katenspek,

 

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Maria Termeer schreef:

    Hoeveel paprika’s gebruik je

    Like

    1. Hai Maria….1 grote of 2 kleinere, rode paprika’s, heb het er even bijgezet. groetjes Albert.

      Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s