Bartjes Limburgs Zoervleisj

Gewoon super lekker.

Heerlijk deze Limburgse versie van stoofvlees. Door het lange marineren wordt het vlees boterzacht en super mals.

Benodigdheden voor 4 personen:

700 gr runderbraadlappen

(zout) armbouillonpoeder

Versgemalen peper

2 dl kruiden-azijn

4 dl water

8 kruidnagels

10 jeneverbessen gekneusd

5 laurierblaadjes (vers)

3 uien in blokjes gesneden

2 rode uien ook in blokjes gesneden

4  niet te dikke plakjes ontbijtkoek in blokjes van ca: 1 cm

2 à 3 eetl. Bloem

Mix van een Klont bakboter en een scheut olie

2 runderbouillonblokjes

2 volle eetlepels Rinse Appelstroop

Voorbereiding.

Marinade:

Meet voor de marinade het water af en vermeng met de azijn. Voeg de laurierblaadjes toe en doe de jeneverbessen en de kruidnagels in een zeefje en voeg toe. Breng op smaak met versgemalen peper en (Zout) armbouillonpoeder. Leg het vlees in en passende ovenschaal en voeg de marinade toe. Doe er huishoudfolie over en zet voor 24 à 36 uur in de koelkast. Tot zover de voorbereiding.

Bereidingswijze:

Neem het vlees uit de marinade (laat de laurierblaadjes en de kruiden in de marinade) en dep het goed droog met keukenpapier. Kruid het vlees met genoemde smaakmakers. Smelt de boter/olie in de pan en laat warm worden, voeg het vlees geleidelijk toe en bak aan weerszijden mooi van kleur. Voeg eventueel wat boter/olie toe, bak eventueel in 2 porties. Haal het vlees uit de pan en leg even op een groot bord. Dek af met een ander bord zodat het warm blijft. Voeg weer wat extra bakvloeistof toe aan de pan en bak nu de uien mooi zacht en glazig. Voeg de bloem toe en roer deze goed door. Laat even garen. Haal even uit de pan. Leg het vlees op de bodem van de pan, en leg daar de uien bovenop. Giet er de marinade overheen. Roer even goed door zodat de bloem is opgenomen. Zorg dat alles minimaal voor ¾ onderstaat. Laat het vlees nu rustig sudderen voor 2 uur op een laag pitje met sudderplaatje of in de oven op 140/160 graden C.

Vervolg bereidingswijze:

Voeg na 2 uur de peperkoekblokjes toe ( doe ze eerst in een schaaltje en haal wat vloeistof uit de pan, roer dit door de peperkoekblokjes zodat deze al wat zacht zijn, en voeg dit dan samen met de appelstroop toe aan het stoofvlees. Laat mee sudderen voor 5 minuten en roer ze dan goed door het stoofvocht, laat nog door sudderen voor nog eens ½ uur. (ligt een beetje aan wat voor soort vlees je gebruikt) Af en toe controleren het vlees moet uit elkaar vallen. Als dat het geval is haal de pan dan uit de oven, zoniet verleg dan de oventijd met 1 of ½ uur net zolang tot het vlees uit elkaar valt. Breng zonodig de inhoud op smaak met versgemalen peper, (zout) armbouillonpoeder, scheutje worcestersaus, eventueel nog wat azijn of appelstroop, (ik vond de smaak prima en heb het zo gelaten) Verwijder het zeefje met de kruiden maar laat de laurierblaadjes maar rustig zitten die vind je makkelijk terug en dat ziet er leuk eigengemaakt uit.

Tip van Bartje:

Serveer met erwtjes en worteltjes (eigen gemaakte) frietjes, frikandel, appelmoes en eventueel voor de liefhebbers een lekkere grote klodder mayonaise.

Bartjesreceptenwordpress.com

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s