Bartjes Kopblad spruitjes stampot

Als je zelf net als ik een moestuin hebt is het ook leuk om eens wat te experimenteren. De toppen van de spruitjes plant worden meestal weggegooid maar dat is zonde, ze zien er uit als kleine kooltjes en hebben een iets mildere spruitjes smaak maar ook hiervan kun je een heerlijke stamppot maken. Ook lekker als wok of roerbakgroenten.
Dat ziet er toch niet slecht uit al zeg ik het zelf…en het was super lekker.

Benodigdheden voor 4 personen:

800gr aardappelen
500g Kopblaadjes van de spruitjes plant.
250 gr spekblokjes
1 à 2 rookworsten ligt aan de honger ???
2 uien in blokjes

2 teentjes knoflook geplet

1 ei
klontje boter

Scheutje Melk

nootmuskaat
(zout) armbouillonpoeder
Versgemalen peper

Eventueel nog toe voegen en op persoonlijke smaak maken met:

1 eetl. mosterd

1 eetl. azijn

1 eetl. piccalilly

1 theel sambal

Bereidingswijze :

Maak de kopblaadjes zorgvuldig schoon en was ze goed. Sla droog en snij de harde middennerf eruit. Rol de bladeren op en snij in reepjes. Daarna nogmaals dwars doorsnijden tot kleine reepjes. Schil de aardappelen, was ze en doe ze met wat water en een beetje (zout) armbouillonpoeder in een pan. Leg de kopblaadjes van de spruitjesplant erop en breng dit alles aan de kook. Draai dan de hittebron wat lager, leg een deksel op de pan en laat alles in ongeveer 30 minuten zachtjes gaar koken. Well de rookworst ook 20 minuten mee.

Maak de uien schoon en snijd deze in kleine blokjes. Bak in een pan de spekblokjes mooi van kleur en voeg dan de uien toe en bak deze mooi glazig, voeg dan de geplette knoflook  toe. (Breng eventueel alvast op smaak).

Giet de aardappelen met de kopblaadjes af en stamp ze fijn (hou de worst even apart). Roer er wat klontjes boter door, en het geklutste ei, eventueel nog een scheutje melk maar maak de stamppot niet te nat. Schep het uien, spek mengsel erdoor. Breng zo nodig de stamppot op smaak met versgemalen peper, nootmuskaat en zoutarmbouillonpoeder. Gebruik eventueel nog een of meerdere van de andere genoemde smaakmakers.

Serveer met de rookworst.

Bron:Bartjesreceptenwordpress.com

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s