Monsieur Barts – Champignons forestiers à la Bourguignon

P1440109

Okee voor zo’n heerlijke voor- gerechtje moet je natuurlijk ook een mooie naam verzinnen. heerlijke pure smaken, heerlijk als voorgerecht met bladerdeeg of pasteibakje,  of als bijgerecht bij wild, lams, ham, eend enz…  

Ingrediënten voor 4 personen:

2 eetlepels olijfolie

20 gr. (zoutloze) roomboter

100 gr. snackworteltjes in kleine schijfjes

1 rode paprika in kleine blokjes

2 lente-uitjes in schuine ringetjes gesneden. Groen en wit apart houden.

150 gr. kleine uitjes of kleine sjalotjes, gehalveerd of in kwarten

1 teentje knoflook, geplet

1 Koffielepel tomatenpuree

1 flinke eetl. bloem

200 ml krachtige rode wijn

250 ml groentebouillon van (zoutarm) bouillonblokje

Tijm / rozemarijn / of provencaalse kruiden / 2 laurierblaadjes

½ theel. (sweet) gerookt paprikapoeder

600 gram paddenstoelenmix

Peper / (zoutarm) bouillonpoeder (of zout) worcestersaus

peterselie, kervel of (Chinese) bieslook, fijn gesneden.

Als voorgerecht: nog extra

4 plakjes bladerdeeeg

1 eidooier 

1 lepel melk of (1 koffiekuipje melk).

P1440097 lekkere pan vol…

Bereiding:

Als voorgerecht. Begin dan met het voorverwarmen van de oven. Haal dan 4 plakjes bladerdeeg uit de diepvries. Laat wat ontdooien en halveer de plakjes. Leg ze op een bakplaat bedekt met bakpapier en smeer ze in met eigeel. (ei wit wordt niet gebruikt) Bak ze in de oven voor 20 à 25 minuten gaar (zie gebruiksaanwijzing) 

Maak ondertussen de saus. Verhit 1 eetlepel van de olijfolie en de roomboter in een braadpan. Voeg daarna de uitjes, wortel en paprika toe en bak ze ca. 10 minuten tot ze zacht zijn. Breng op smaak met peper, bouillonpoeder en het paprikapoeder. Voeg de geplette knoflook, de tomatenpuree en de bloem toe. Roer goed door en bak even door tot alles goed gemengd is met de groenten.

Giet nu de rode wijn erbij en roer tot een gladde saus is ontstaan. Laat de saus gedurende een paar minuten tot de helft indikken. (dit gaat vrij vlug) Voeg dan de groentebouillon toe samen met wat tijm en de laurierblaadjes en laat het geheel dan op een laag vuurtje 10 minuten zachtjes pruttelen.

Maak ondertussen de paddenstoelen voorzichtig schoon met een borsteltjes en halveer de kleindere en de grote snij je in kwarten.

Verhit 1 eetlepel olijfolie in een andere koekenpan met nog wat extra roomboter en bak de paddenstoelen een paar minuten tot ze lichtbruin kleuren. Kruid ze met tijm, rozemarijn, peper, wat bouillonpoeder en een scheutje worcestersaus. Voeg ze daarna toe aan de stoof en laat het geheel nog 5 minuten stoven. Bestrooi met een van de vers gesneden tuinkruiden.

Lekker met b.v bij lamsrack en frietjes of aardappelpuree met een salade.

Tip van Monsieur Bart:

Mocht de saus te dik zijn kun je altijd wat bouillon toevoegen, te dun dan nog wat meer inlaten koken.

Wil je de schotel wat goedkoper maken vervang dan 400 gram bospaddenstoelen door 1 bakje grote champignons van 400 gram en 1 bakje bospaddenstoelen van 200 gr. dat scheelt snel weer een paar euro.

Heerlijk als voorgerecht, maar ook als bijgerecht met lams, wild, ham en eend enz.. Maar zelfs ook op een (hard) broodje met wat sla en komkommer en tomaat is het erg lekker.

Bartjesreceptenwordpress.com

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s