Bartjes Ossobuco – Signore per conto di Bartje: Ossobuco

Stoofvlees op Italiaanse wijze, erg lekker en perfect passend bij een feestelijk diner.

Benodigdheden voor 4 personen:

4 stukken kalfs of runderschenkels van ca: 200gr. per stuk.  (Ik had runderschenkels van 500gr per stuk dus dan heb je aan 2 stuks voldoende)

Scheutje archiedeolie/boter

50 gr. bloem

50 gr. margarine

2 laurierblaadjes

Paar takjes rozemarijn en tijm

1 grote winterwortel, schoongemaakt en in kleine blokjes gesneden

2 schoongemaakte en ondrade stengels bleekselderij in stukjes

1 grootte fijngesnipperde ui

2 geplette teentjes knoflook

Klein geknipt groen van de bleekselderij

1 stukje citroenschil

2 dl. gezeefde tomaten (uit pak)

1½ dl. rode wijn

½ liter bouillon of fond (runder of kalfs)

Peper uit de molen, zoutarm bouillonpoeder (of zout)

Scheutje madera

Scheut rode port.

1 bakjes champignons in kwarten gesneden

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 175 graden C.

Was de schenkels en leg het vlees op een keukendoek. Dep het vlees goed droog en leg op een grote platte schaal. Kruid het vlees met peper en zoutarm bouillonpoeder (of zout) en bestrooi met de bloem. Laat ondertussen een scheutje olie/boter goed warm worden. Schud de overtollige bloem van het vlees en bak deze in de pan mooi bruin aan beide zijde. Voeg indien nodig steeds wat boter toe. Haal de schenkels even uit de pan, en voeg de rest van de margarine toe. Doe er de wortel, ui, selderij en de knoflook bij en laat onder af en toe roeren de groenten enigszins bakken. Voeg de bloem toe en laat even mee garen. Doe het laurierblaadje samen gebonden met wat rozemarijn en tijmtakjes. De geknipte selderij, het stukje citroenschil en de gezeefde tomaten in de pan. Roer goed door. Schep als de inhoud kookt daar de wijn en de bouillon door. Voeg naar smaak peper en bouillonpoeder (ofzout) toe. En een scheutje madera en een scheut rode port, leg de schenkels nu terug in de pan en schep er de groente bovenop. Zorg dat de schenkels mooi onder het vocht staan. Plaats in de oven voor 3 à 4 uur als je runderschenkels gebruikt, bij kalfsschenkels ca: 1½ uur,  (voeg het laatste half uur de champignons toe) gewoon controleren of het vlees lekker uit elkaar valt. Haal het laurierblad met rozemarijn en tijn + de citroenschil uit de pan, kruidt eventueel nog wat bij.

Tip:

Je kan de pan natuurlijk ook op het gasstel op een klein sudderplaatjes zetten. Of op de sudderstand.

Lekker met worteltjes of een mix van worteltjes met andere groenten, Bartjes aardappelpuree of Bartjes krokant gebakken aardappeltjes uit de oven.

(bron:Bartjesreceptenwordpress.com)

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s