Monsieur Barts Lapin à la moutarde et champignons comestibles

– Konijn in Mosterdsaus met paddenstoelen.

IMG_8412

Een lekker konijntje in de Franse sfeer,  dat krijg je zeker met het volgende gerecht, een heerlijk en zeer smaakvol gerechtje, en door het in de oven te garen heb je er haast geen omkijken naar. Ook makkelijk van te voren te maken, en dan een half uurtje voor het eten gewoon even opwarmen, lekker met aardappelpuree maar als je het vlees van de boutjes verwijderd en wat kleiner snijdt dan is het ook heerlijk als pasta saus.

Benodigdheden voor 4 personen:

4 à 6 konijnenboutjes

50 gr bloem + wat bloem op een bord.

50 gr boter

6 sjalotjes, gehalveerd

Rozemarijn / tijm / marjolein of oregano

3 dl. droge witte wijn

1 pot vleesfond (400ml)

2 runderbouillonblokjes

1 grote gesnipperde ui

Voor de afwerking:

Franse mosterd + grove (boeren) mosterd

Eventueel nog scherpe mosterd

Scheutje room

Peper/bouillonpoeder of zout

worsestersaus

Fijn geknipte bieslook / peterselie

Voor een feestelijk tintje:

1 bakje (bos)paddenstoelen schoongemaakt en gehalveerd.

2 lente-uitjes in fijne ringetjes

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden C.

Was de stukken konijn en dep ze met keukenpapier goed droog. Bestrooi het vlees met peper, rozemarijn, tijm en de marjolein/oregano. Bestrijk de stukken vlees met een dun laagje van allebei de mosterds. Doe wat bloem op een bord of in een kom. Wentel de stukken konijn zo door de bloem dat het vlees er overal mee bedekt is. Verwarm wat van de boter in een stoofpan. Leg de stukken konijn in de pan als het schuim van de boter wegtrekt en deze licht begint te kleuren. Bak het vlees aan alle zijden goudgeel van kleur, voeg telkens wat boter bij zodat deze niet verbrand. Haal de boutjes even uit d e pan en doe er de gesnipperde ui en de sjalotjes in en laat deze fruiten en glazig worden. Voeg de bloem toe en laat enkele minuten meegaren.

Laat de wijn ondertussen samen met de vleesfond en de bouillonblokjes in een steelpan lauwwarm worden. Giet de vloeistof langs de wand van de stoofpan in de pan, en roer goed zodat de roux mooi oplost, voeg de konijnenbouten weer toe en sluit nu de pan, stoof het konijnenvlees in de oven in ca: 2 uur gaar, keer gedurende deze tijd de stukken 1x om.

Haal de pan uit de oven en controleer of het vlees los op het been ligt. Haal de boutjes voorzichtig ui de pan en schenk een scheutje room onder voortdurend roeren langzaam in de pan. Blijf roeren tot de saus glad gebonden is. Proef de saus en maak deze  op smaak af met de verschillende mosterdsoorten, peper, zout en worcestersaus. Roer de bieslook/peterselie door de saus en laat het vlees in de saus opnieuw goed warm worden. Bak ondertussen voor een extra feestelijk tintje, 1 bakje bospaddenstoelen even aan in een koekenpan met wat boter/olie, samen met 2 fijngesnipperde lentje-uitjes, breng op smaak met een van de genoemde smaakmakers en voeg vlak voor het serveren aan de saus toe.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s