Bartjes Wildfond

Alles gaat in een groot bakblik de oven in.

Een heel pan vol en leuk om eens te maken, je houdt ongeveer 1 liter wildfond over.

Benodigdheden:

2 kg wildbotten, in stukken gehakt

2  winterwortels

1 prei

3 stengels bleekselderij

2 takjes lavas of soepselderij

100 g knolselderij

2  uien

1 teen knoflook

4 laurierblaadjes

10  peperkorrels

8  jeneverbessen

1 takje rozemarijn

2 takjes tijm

2  kruidnagels

1 el tomatenpuree

3 el bloem

300 ml rode wijn

2 el maïzena

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 220 °C. Leg de botten in een braadslee en rooster circa 35 minuten in de oven. Snijd de wortels en de knolselderij in stukken en de knoflook in plakjes. Snipper de ui grof.  Was de prei zorgvuldig en snij ook in stukken. Doe dit ook met de bleekselderij. Plet de jenever-bessen en de peperkorrels. Voeg de groenten, de lavas/soepselderij, rozemarijn, tijm, kruid-nagels, jeneverbessen, peperkorrels en de tomatenpuree toe aan de braadslee. Bestrooi met de bloem. Rooster het geheel nog circa 15 minuten in de oven. Voeg de geroosterde botten en groenten toe aan een grote pan. Voeg de wijn toe en schenk er water bij totdat alles net onder staat. (circa 3 liter) Breng het geheel aan de kook, en laat circa 1,5 uur zachtjes koken. Giet het geheel door een zeef en laat tot de gewenste dikte inkoken. Breng eventueel op smaak met zout en peper. Roer de maïzena met een beetje water tot een papje. Voeg de maïzena toe om zo de jus iets te binden. 

TIP’s:

Met deze fond kun je makkelijk varieren!

Rode wijn of port-saus: 

Neem een ½ liter van de wildfond en voeg wijn of port toe en laat de saus verder inkoken. Een lepel honing rond de smaak helemaal af!

Bramensaus: 

Neem een ½ liter van de wildvond en voeg verse of diepvries bramen, een paar blauwe bessen en een scheutje rode port toe.

Wild-roomsaus: 

Neem een ½ liter van de wildfond en voeg slagroom toe en laat de saus verder inkoken. Een klein scheutje cognac maakt deze saus helemaal áf.

Bartjesreceptenwordpress.com

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s