Bartjes Gestoofde lamsschenkels op Griekse wijze

IMG_8245

Door het vlees apart te garen wordt de saus lang niet zo vet en is dus vele malen lekkerder om te eten. Een heerlijke manier om de lamschenkels is uit te proberen.

Voor 4 personen heb je nodig:

  • 1 winterwortel niet te groot, in schijfjes
  • 2 stengels bleekselderij, in halve boogjes
  • 1 rode paprika, in blokjes
  • 4 uien, 2 grof gesnipperd en 2 in ringen gesneden
  • 2 tenen knoflook, geplet
  • 4 lamsschenkels met been
  • ½ liter vleesbouillon
  • olie
  • 250 ml kippenbouillon
  • 250 ml rode wijn
  • 1 blikje tomatenblokjes, 400 gr
  • 2 takjes rozemarijn geritst
  • oregano
  • 60 gr (ongezouten) roomboter
  • 1 potje zilveruitjes
  • (zout)-armbouillonpoeder
  • Gerookt paprikapoeder (sweet)
  • 1 theel. sambal (badjak)
  • Peper
  • Worcestersaus
  • Scheutje gembersiroop

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 200 graden C.

Was de schenkels en dep de lamsschenkels goed droog met keukenpapier, bestrooi met gerookt paprikapoeder, (zout)-armbouillonpoeder en peper. Doe wat olie in een grote braadpan en maak warm. Bak de lamsschenkel om en om in de pan tot ze bruin gebakken zijn. Haal de schenkels uit de pan. Fruit 2 in ringen gesneden ui aan in het overgebleven braadvocht en bak mooi glazig. Leg de lamschenkels nu terug in de pan op de uien en giet er de bouillon bij, plaats de pan zo hoog mogelijk in de oven, en draai na een uur de schenkels 1x om.

Giet de zilveruitjes af door een zeef en laat goed uitlekken.

Maak ondertussen de saus.

Fruit de rest van de ui en knoflook een paar minuten aan in de boter Voeg daarna de wortel, paprika en bleekselderij toe en bak deze even mee. Laat ca: 5 minuten sudderen, voeg dan de tomatenblokjes de wijn en bouillon toe. Doe dit nu in een lage ovenschaal met deksel (of afdekken met aluminiumfolie) en plaats onderin de oven. Laat dit net zo lang meegaren als de schenkels. Dus zo’n kleine 2 uur.

Haal de saus uit de oven en giet in een ruime (saus) pan. Pureer deze mooi glad met de staafmixer en verdun eventueel met nog wat bouillon. Maak de saus op smaak met de genoemde smaakmakers door goed te proeven. Voeg toe wat nodig is en vergeet niet om nu ook de uitgelekte zilveruitjes toe te voegen. Haal nu de schenkels uit de oven en haal ze uit de pan. Laat ze uitlekken en gooi de vette bouillon gewoon weg. Op deze manier heb je een heerlijke saus zonder teveel vet. Leg de schenkels in de saus en warm nog een kwartiertje door zodat de zilveruitjes gaar zijn en serveer.

Tips van Bartje:

Serveer de lamsschenkels bijvoorbeeld met Bartjes Griekse pasta. Kook deze gewoon gaar volgens de gebruiksaanwijzing op het pak heerlijk bij de volle tomaten-zilveruiensaus, of met Bartjes Griekse witte bonen in tomatensaus. Maar met een Hollandse twist kan natuurlijk ook b.v. met lente-uitjes-aardappelpuree, of gekookte aardappels.

(Bron:Bartjesreceptenwordpress.com)

 

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s