Bartjes uien schotel met pittig gehakt.

Bartjes uienschotel met pittig gehakt

“Brabants gezegde  “Hou uwe roepert en uwe poepert open, en laat de’n dokter naor de kloten lopen. Haha dat gaat wel op voor deze heelijke uien schotel goed gevuld met uien en pittig gehakt, eet er eventueel nog een salade bij van gemende sla met wat tomaatjes en stukjes komkommer.

Ingrediënten voor 4 personen:

Voor de stamppot

800 Gram geschilde aardappelen in stukken.

1 Bouillonblokje

1 bos lente-uitjes /

(room)boter / kookroom / 1 ei

Voor de uien:

600 Gram geschilde uien in ringen./

½ theel. sambal / boter/olie

Tijm / 2 laurierblaadjes / (zout) armbouillonpoeder / peper

Voor het gehaktmengsel

500 Gram gehakt naar keuze. / boter/olie

1 blikje tomatenpuree

3 Teentjes knoflook.

1 zakje gehakttuinkruiden (silvo).

Verse peterselie fijngehakt.

1 theel. sambal

Verders:

Zakje belegen geraspte kaas.

Bereidingswijze:

Uien

Pel de uien en snij in hele dunne ringen. Smelt wat olie of boter in een pan en voeg de ui-ringen toe, bak deze even stevig aan en zodra ze wat kleur krijgen voeg je de tijm, sambal, peper, (zout) armbouillonpoeder en laurierblaadjes toe en laat de uien op laag vuur gaar worden.

Stamppot

Terwijl de uien staan te garen, kook je de geschilde aardappelen gaar met het bouillonblokje.

Gehakt:

Bak terwijl de uien en de aardappels op staan het gehakt. Meng dit eerst met de gehaktkruiden en 1 ei, maak het gehakt goed los en rul het gehakt in de pan, met de teen fijngehakte knoflook, de sambal en de tomaten-puree, voeg ook de peterselie toe.

Stamppot maken

Giet de aardappels na ca:20 minuten af (controleer of ze gaar zijn) Stamp de aardappelen, met een klontje roomboter, de kookroom en de lente-uitjes tot een stamppot. Voeg daarna de gestoofde ui-ringen toe, verwijder wel de laurierblaadjes. Meng alles goed door elkaar.

Opbouw ovenschotel

Doe een laagje stamppot in een ingevette ovenschaal, voeg dan het gehakt toe en verdeel de rest van de stamppot erover. Bestrooi met de geraspte kaas en bak in een voorverwarmde oven van 200C tot de kaas de gewenste kleur heeft. Ca:20 minuten. Maak je de schotel van te voren plaats hem dan 45 minuten in de oven.

Tip van Bartje: Je kan de stamppot ook goed apart serveren, met een rookworst, hachee of speklap. enz..

Als je met 2 personen bent kun je net als wij altijd doen ook 2 kleine ovenschaaltjes maken das zeker zo makkelijk en blijft het lekker vers.

IMG_0594 Foto, voor dat ze de oven in gaan.

(Bron:Bartjesreceptenwordblog.com)

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s