Monsieur Barts – Chou-fleur à la Bourguignon

bartjes bloemkool

Er staat al een soort gelijk recept op zonder bloemkool, maar deze toevoeging is ook wel heel erg lekker. Heb de hoeveelheden wat aangepast zodat er toch voldoende saus is. Heerlijk vegetarisch gerecht, maar je kan er natuurlijk ook gewoon een stukje vlees of vis bij eten. Of wat hamblokjes toevoegen.

Ingrediënten voor 4 personen:

2 eetlepels olijfolie

1 grote bloemkool in roosjes verdeeld, de stam in blokjes.

40 gr. (zoutloze) roomboter

300 gr. snackworteltjes in kleine schijfjes

1 rode paprika in kleine blokjes

4 lente-uitjes in schuine ringetjes gesneden.

150 gr. kleine uitjes (potje) of kleine sjalotjes, gehalveerd of in kwarten

1 teen knoflook, geplet

2 Koffielepels tomatenpuree

2 flinke eetl. bloem

300 ml krachtige rode wijn

300 ml groentebouillon van (zoutarm) bouillonblokje

Tijm / rozemarijn / of provencaalse kruiden / 2 laurierblaadjes

1 theel. (sweet) gerookt paprikapoeder

2 bakjes champignons

Peper / (zoutarm) bouillonpoeder (of zout) worcestersaus

Bereiding:

Verdeel de bloemkool in roosjes en schil de overgebleven stam en snij deze in blokjes.Bbestrooi met wat nootmuskaat, (zout) armbouillonpoeder en versgemalen peper.

Verhit 1 eetlepel van de olijfolie en de roomboter in een braadpan. Voeg daarna de uitjes, wortel en paprika toe en bak ze ca. 15 à 20 minuten tot ze zacht zijn. Breng op smaak met peper, bouillonpoeder en het paprikapoeder. Voeg de geplette knoflook, de tomatenpuree en de bloem toe. Roer goed door en bak even door tot alles goed gemengd is met de groenten.

Giet nu de rode wijn erbij en roer tot een gladde saus is ontstaan. Laat de saus gedurende een paar minuten tot de helft indikken. (dit gaat vrij vlug) Voeg dan de groentebouillon toe samen met wat tijm en de laurierblaadjes en laat het geheel dan op een laag vuurtje 10 minuten zachtjes pruttelen.

Maak ondertussen de paddenstoelen voorzichtig schoon met een borsteltjes en halveer de kleinere en de grote snij je in kwarten.

Verhit 1 scheutje olijfolie in een andere koekenpan met nog wat extra roomboter en bak de paddenstoelen een paar minuten tot ze lichtbruin kleuren. Kruid ze met tijm, rozemarijn, peper, wat bouillonpoeder en een scheutje worcestersaus. Voeg ze daarna toe aan de stoof en voeg nu ook de bloemkool toe. Laat het geheel nog 5 à 10 minuten stoven tot de bloemkool gaar is en de wortels zachter zijn geworden.

Lekker met aardappelpuree, of gewoon gekookte aardappels of rijst. Serveer er eventueel nog vlees of vis naar keuze bij.

Tip van Monsieur Bart:

Mocht de saus te dik zijn kun je altijd wat bouillon toevoegen, te dun dan nog wat meer inlaten koken. Lekker met rijst of aardappelpuree.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s