Bartjes hete bliksem op Grootmoeders wijze:

Heerlijke stamppot met ui, spek en appel. Overheerlijk met Bartjes gehaktballen in Bartjes jus.

Benodigdheden voor 4 personen:

800 gr aardappelen geschil en gehalveerd

400 gram zure appels (bijv. Goudreinetten)

400 gram zoete appels (bijv. Gala)

Boter / Melk zo nodig / 1 ei

3  uien grof gesnipperd / Wat provencaalse kruiden

1 schoon gemaakt teentje knoflook heel.

250 g spekreepjes / (zout) armbouillonpoeder

Versgemalen peper / Mespuntje kaneel / Nootmuskaat.

Bereidingswijze:

Schil de aardappels, snijd de grotere doormidden. Verwijder de klokhuizen van de appels. Schil de appels en snijd ook in stukken ongeveer net zo groot als de aardappels. Pel en halveer de ui en snijd vervolgens in grove blokjes. Stop de aardappels in een ruime pan. Plaats de appels op de aardappels. Vul vervolgens de pan met water, zodat alles net onder staat. Voeg een flinke snuf (zout) armbouillonpoeder toe en het gepelde teentje knoflook. Breng de pan met water aan de kook en laat daarna zachtjes doorkoken gedurende 20 minuten. Bak ondertussen de spek zachtjes uit en mooi van kleur. Voeg dan de uien toe en bak deze mooi glazig, breng op smaak met provencaalse kruiden, wat nootmuskaat, versgemalen peper en (zout) armbouillonpoeder. Laat ca:20 minuten garen op een laag vuurtje. Prik tegen het einde van de kooktijd in de aardappels om te kijken of deze gaar zijn, en laat ze anders nog een paar minuten langer doorkoken. Als alles gaar is giet dan de aard-appels af. Gebruik een pureestamper om de aardappels, appels, en knoflook tot een stamppot te stampen. Voeg vervolgens een flinke klont boter toe plus 1 geklutst ei en stamp deze meteen  goed door. Mocht de hete bliksem droog blijven voeg dan wat melk toe zodat deze wat smeuïger wordt. Als ie dat al is kun je de melk ook gewoon weg laten. Voeg de spekreepjes met de gebakken ui toe en roer door de stamp, zorg dat alles goed heet wordt. Serveer de stamppot met Bartjes gehaktballen in Bartjes jus om het feest compleet te maken.

Bartjesreceptenwordpress.com

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s