Bartjes Kip Ketjap uit de slowcooker met Tjap Choi

De Slowcooker heeft ook bij ons zijn intrede gedaan. omdat we graag Chinees eten en dat valt niet meer mee nu de Chinees al geruime tijd uit het dorp is verdwenen, helaas. Maar in de slowcooker zijn de resultaten erg bemoedigend, dus 1 x per week proberen we nu een gerechtje uit en deze is alvast een blijvertje.

Ingrediënten voor 4 à 6 personen:

Kip ketjap

1 kilo kippendijen, in reepjes snijden

10 el ketjap Manis

1 el geraspte verse gember (1cm)

2 rode uien, in halve ringen snijden

2 tl sambal badjak of meer naar smaak ??

2 tl Chinese 5 spices kruiden

1 tl ketoembar

4 grote tenen knoflook, geperst, en fijn geplet

4 el sesamolie

1 verkruimeld kippenbouillonblokje

(zout) armbouillonpoeder

Lente-uitje

1 eetl. maïzena

3 eetl. koud water

1 zakjes Chinese wokgroenten à 400 gram

Voor de Tjap choi

1 zakjes Chinese wokgroenten à 400 gram

1 eetl oestersaus

1 eetl hoisinsaus

Knoflook, laos, kurkuma poeder alles 1 theel.

Olie/chiliolie

Bereidingswijze:

Alle bovenstaande ingrediënten voor de kip ketjap goed mengen in een grote kom en deze enkele uren afgedekt of liever nog een hele nacht in de koelkast zetten. Op tijd uit de koelkast halen, zodat de kip op kamertemperatuur is. Daarna alles in de Slowcooker doen. 1 uur op High en 2 uur op LOW, of 4 uur op Low. Voeg geen water of andere vloeistof toe. Voordat je de kip/ketjap opdient op dikte maken met 2 eetl. maïzena opgelost in 5 eetl koud water. Zet dan de slowcooker op high met de deksel open en laat zo de saus wat in koken. (Zet je de slowcooker op de warmhoudstand doe er dan een theedoek over en sluit het deksel, vouw de theedoek over de deksel. Zo blijft de saus mooi op dikte omdat er dan geen condens meer indrupt). Serveren naar wens met bv Bartjes Chinese eiermie,  Bartjes bami of Bartjes nasi of Bartjes gebakken rijst.

Voor de Tjap choi.

Wok het andere zakje chinese groenten in wat wokolie en een scheutje chiliolie. Voeg de kruiden en sausen toe. zet het vuur laag. Je kunt het apart serveren, maar omdat het eerste zakje wokgroenten helemaal weg kookt in de slowcooker heb ik het gewoon toegevoegd aan de slowcooker met nog een ½ uurtje te gaan. En dat is heel lekker want dan is de groenten nog goed herkenbaar.

Voor in de gewone pan/wok:

In gewone pan eerst de kip kruiden met 5 spice kruiden en ketoembar. Dan even aanbakken in wat wokolie. Uit de wok halen en de uien wokken.  Groenten toevoegen en even mee wokken. Daarna alles toevoegen, ook de kip en een half uurtje laten garen. Mocht het te droog zijn voeg dan wat kipbouillon toe. Saus eventueel binden met het maïzena mengsel.

Serveren met de Tjap choi en naar wens met bv Bartjes Chinese eiermie,  Bartjes bami of Bartjes nasi of Bartjes gebakken rijst.

Bartjesreceptenwordpress.com

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s