Bartjes Biefstuk met paddosaus, aardappels uit de oven en salade

P1390383

Mijn versie van een altijd heerlijke en lekker biefstukje met een goede (zelfgemaakte) saus. Gewoon een kwestie van een keer proberen, levert een smakelijk en mooi gerecht op.

Benodigdheden voor 4 personen:

1 grote zak salademix

½ komkommer

1 bakje kersttomaatjes

20 gr boter / 20 gr bloem

1 bouillonblokje (paddenstoelen of runds)

1 flesje kookroom / 3 dl. kokend water

1 dl. whisky

2 tenen knoflook geplet / 2 sjalotjes fijn gesnipperd

2 bakjes gemengde bospaddenstoelen / 15 gr. gedroogd eekhoorntjesbrood

Rozemarijn / tijm / oregano

Worchestersaus / bouillonpoeder

800 gram aardappelen

4 mooie biefstukken (ik gebruikte kogelbief van het Black Angus rund)

Peper / bouillonpoeder

rozemarijn / tijm / oregano

olijfolie

peper uit de molen

Bereidingswijze:

Haal de biefstukken uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor tot 200 °C.

Was de aardappelen schil ze en snijd ze in partjes, giet er een flinke scheut olijfolie oven en bestrooi ze met fijn gesneden rozemarijn, tijm en oregano en kruid af met wat peper voeg eventueel wat zout toe (maar omdat ik dit niet mag hebben heb ik het weggelaten) Hussel alles goed door elkaar en doe in een groot bakblik, zorg dat ze niet op elkaar liggen. Zet in de midden van de oven en bak ze ongeveer een uur. Na een half uur even de aardappelpartjes omdraaien.

Doe het gedroogde eekhoorntjesbrood in een kom en giet er 3 deciliter kokend water over. Laat weken. Maak ondertussen de paddenstoelen schoon en scheur,snij ze in stukken. Smelt (vloeibare(boter in de pan en bak de paddenstoelen krachtig aan. Kruid ze met een scheutje worcestersaus, rozemarijn, tijm, wat bouillonpoeder en peper (eventueel wat zout maar dat gebruik ik dus niet) Snipper de sjalotjes fijn en plet de knoflook en voeg beide toe bij de paddenstoelen. Bak alles even goed door. Giet nu de Whisky over de paddenstoelen en steek aan met een lucifer (afzuigkap even afzetten) Flambeer de paddenstoelen. Giet ondertussen de gedroogde paddenstoelen door een zeef en vang het vocht op. Als de whisky bijna uitgebrand zijn voeg dan het nat van de gedroogde paddenstoelen toe en ook de kookroom samen met het bouillonblokje. Meng de bloem met de boter en kneed er een bol van, verdeel deze in stukjes en voeg toe aan de saus. Laat deze zachtjes wat inkoken.

Doe in een andere pan een scheut olie met wat boter. Kruid de biefstukken aan beide kanten met peper en wat bouillonpoeder. Schroei ze aan beide kanten mooi dicht en laat 3 minuten verder garen op laag vuur. Totale baktijd is ongeveer 4 minuten voor een mooie medium biefstuk. Wil je hem echt rood doe dan 3 à 4 minuten wil je hem wat meer doorbakken doe dan 5 minuten. Draai ze na het bakken even in de aluminiumfolie en laat ze 5 minuten rusten.

Voor de salade:Doe de slamix in een grote kom voeg de in stukjes gesneden komkommer toe en vul aan met de kersttomaatjes die je ook 1 keer doorsnijdt. Breng op smaak met een dressing naar keuze of gewoon met wat olie en azijn. Haal de aardappels uit de oven, (mochten ze nog niet bruin genoeg zijn zet ze dat nog even onder de grill)Schep de aardappels in een grote kom en bestrooi eventueel met wat peterselie of bieslook, en zet op tafel, neem de pan saus van het vuur en zet ook deze op tafel, net als de saladekom. Schik de biefstukken op het bord en serveer meteen. Smakelijke groetjes Albertje

(bron:Bartjesreceptenwordpress.com)

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s