Bartjes Liempdse Boerenovenschotel met lekker veul prei.

Bartjes preischotel

Na de heerlijke preisoep, nu een lekkere ovenschotel met prei. Heerlijk vers uit eigen tuin, aangevuld met nog wat andere lekkere groenten, gehakt en een heerlijke kaassaus. Die kun je eventueel nog wat lekkerder maken door er blauwader kaas in te doen maar daar is niet iedereen liefhebber. Zet de hele schotel gewoon op tafel en dan AANVALLEN…smakelijk. 

Benodigdheden voor 4 à 6 personen:

500 gr aardappels

1 ei

2 theel. mosterd

Klein bekertje crème fraîche (125ml)

Scheutje melk, klontje boter

1 theel. Kurkuma, nootmuskaat, (zout)armbouillonpoeder en peper

500 gr gehakt half/half

1 zakje gehaktkruiden (Itiaanse Silvo)

1 ui in blokjes gesneden

3 teentjes knoflook geplet

500 gr prei goed gewassen, uitgelekt en in halve ringetjes gesneden

1 theel. Sambal, wat kerriepoeder, paprikapoeder en 1 theel. gerookte paprikapoeder, (zout) armbouillonpoeder en versgemalen peper

1 bakje champignons in kwarten gesneden

Tijm, rozemarijn, oregano/marjolein, (zout) armbouillonpoeder versgemalen peper, scheutje worcestersaus

1 rode paprika in blokjes gesneden 

Voor de kaassaus:

30 gr boter

30 gr bloem

4 dl melk

175 gr geraspte belegen kaas

1 kippenbouillonblokje (zoutarm)

Worcestersaus, Kurkuma en versgemalen peper 

Bereidingswijze:  

Schil de aardappels en snij 1x doormidden. Spoel schoon en zet ze op in een grote pan met ruim water en eventueel wat zout, breng aan de kook en laat ca: 20 à 25 minuten zachtjes koken. Giet de aardappels af en zet terug op het vuur dat op laag moet staan. Voeg de crème fraîche toe samen met de inhoud van het ei, en stamp de aardappels tot puree, voeg wat boter en melk toe en stamp het geheel mooi fijn, haal dan de stamper uit de pot en neem een grote (houten) lepel, roer hier mee door de stamp en voeg desgewenst nog wat melk en of een klontje boter toe tot de puree mooi smeuïg is. Zet het vuur uit. Vet een (hele) grote ovenschaal in en schep de puree onderin strijk deze mooi glad.

Snij ondertussen alle groentes en zet deze allemaal apart.

Doe wat boter/olie in de pan of wok en bak de ui mooi glazig voeg op het laatst de knoflook toe en bak even mee, voeg daarna de prei toe en bak deze even flink aan op hoog vuur, zodra de prei geslonken is zet dan het vuur lager en kruid de prei met 1 theel. Sambal Wat kerriepoeder, paprikapoeder en 1 theel. Gerookte paprikapoeder (zout) armbouillonpoeder en versgemalen peper. Laat op zacht vuurtje garen. Doe wat olie/boter in een hapjes pan en bak de champignons krachtig aan, voeg de kruiden toe: Tijm, rozemarijn, oregano/marjolein, (zout) armbouillonpoeder versgemalen peper, scheutje worcestersaus en roer alles goed door voeg ook de paprikablokjes toe en bak deze even mee. Zet alles klein en laat garen. Voeg daarna toe aan de pan met prei.

Smelt boter/olie in de hapjes pan en bak het gehakt rul. Voeg de gehakt kruiden toe en roer deze goed door, zet op klein en laat zachtjes garen.

Maak nu de kaassaus:

Smelt de boter in een steelpan en voeg 1 theel kurkuma en het bouillonblokje toe. Als alles opgelost is voeg dan in een keer de bloem toe, roer door en laat deze roux nu een paar minuutjes garen. Voeg daarna stapsgewijs de melk toe onder voordurend roeren, daarna kan de helft van de kaas erbij en roer nu net zolang tot de kaas geheel gesmolten is. De saus moet nu lekker romig en dik zijn, zoniet voeg dan nog wat melk toe. Breng op smaak met bouillonpoeder, peper en worcestersaus.

Op bouw schotel: 

Schep het prei-champignon mengsel op de aardappelpuree en druk goed aan, schep hier het rul gebakken gehakt boven op en druk ook nu weer goed aan. Schep er voorzichtig de kaassaus over heen, bestrooi met de overgebleven geraspte kaas en zet in de voorverwarmde oven op 200 graden C. voor een half uurtje zet op het laatst eventueel nog even de grill aan voor een mooi bruin korstje.

Maak je de ovenschotel van te voren zet dan voor 45 minuten in de oven.

 

 

 

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s