Bartjes Makreel in pittige saus.

Er zijn natuurlijk veel recepten zoals deze, maar meestal worden die dan Pepesan Ikan genoemd en daar gaat veel sambal of pepertjes in. Als beginner in de Indische keuken kan ik dat nog niet aan, vandaar mijn eigen versie

p1330523
Even laten sudderen

Benodigdheden voor 2 personen:

  • 1 grote gerookte makreel
  • 1 x recept Bartjes tomatenblokjes (of 1 blikje tomatenblokjes)
  • 4 sjalotjes, gesnipperd
  • 4 teentjes knoflook, geplet
  • 3 cm gember, geschild en fijn gesneden
  • 1 klein Spaans pepertje (zonder zaadjes) in ringentjes gesneden
  • Vier kemirinoten in stukjes
  • Stukje trassie
  • 2 eet. Olijfolie
  • 3 daun salam blaadjes (Indisch laurier)
  • 2 eetl. ketjap manis (a)
  • 1 eetl. sojasaus
  • 0.2 dl water

     

Bereidingswijze: 

Maak eerst even de boemboe . Doe de gesnipperde ui, de geraspte gember, de geplette knoflook,  Spaanse peper ringentjes, de stukjes kemirinoten en het stukje trassie in een vijzel en plet deze goed fijn. Gebruik eventueel een keukenmachine. (varieer gerust met de ingrediënten naar eigen smaak) (Wil je het pittiger voeg dan gewoon meer pepers toe eventueel met zaad)

Zet de boemboe even opzij. 

 

Vervolg bereidingswijze:

Verwijder eerst de kop van de makreel door deze er gewoon achter de kieuwen af te snijden. Snij de makreel op de ruggengraat doormidden en verwijder de grote middengraat. Verwijder de achtergebleven graten zorgvuldig en ook die aan de zijkantjes. Verwijder daarna het vel. Als het goed is hou je 2 mooie filets over. Mocht dat niet lukken probeer dan de stukken makreel zo groot mogelijk te houden.

Maak de olie warm in de pan en bak eerst de boemboe tot deze licht gekleurd is, voeg daarna de tomatenblokjes toe en laat even pruttelen. Proef en maak op smaak met de ketjap en de soja saus. (De aangegeven hoeveelheden zijn die ik gebruikt hebt.) Mocht de saus te veel indikken voeg dan geleidelijk het water toe.

Leg de stukken makreelfilet op de saus en lepel er wat van de saus overheen. Laat ’n minuut of tien zachtjes pruttelen zodat de makreel gaar wordt maar niet helemaal uit elkaar valt. Voeg desgewenst nog wat water toe.

Serveer met witte rijst gemengd met 3 stengels in schuine ringentjes gesneden lente-uitjes en groente naar keuze.

Tips van Bartje:

Ik heb gekozen om de filets in de saus te laten garen. (dat vind ik het makkelijkst) maar je kan natuurlijk ook pakketjes maken en deze in de oven laten garen (30min op 180 graden C.)

Neem in plaats van een hele Makreel eventueel gerookte makreel filets, maar ook deze nog even goed controleren op graten en het vel verwijderen. In plaats van tomatenblokjes kan je ook een paar grote tomaten nemen en in blokjes snijden.

(Klik op de foto’s voor een vergroting en bijpassende tekst)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s