Bartjes sucadelappen in heerlijke stoofsaus

IMG_8432

Benodigdheden voor 4 personen:

1 kilo sucadelappen

4 eetl. olie

120 gram margarine/boter ( 40 gr + 80gr)

2 kruidnagels

2 kleine laurierblaadjes

Peper/zout

3 uien in lange, dunne reepjes gesneden.

80 gram bloem

4 eetl. rode wijn

500 gr winterwortels schoongemaakt en in schijfjes gesneden

1 pot vleesfond aangevuld met water tot een ½ liter

1 rundsbouillonblokje

Half potje zilveruitjes

2 dl water

Peper en (zout) armbouillonpoeder naar smaak

Bieslook/peterselie

worcestersaus

IMG_8427 Gewoon alles op tafel en aanvallen.

Bereidingswijze:

Snijdt de uien in halve maantjes duw uit elkaar, zodat je lange dunne reepjes krijgt. Laat de sucadelappen op kamertemperatuur komen, en kruid ze aan beide kanten met wat peper en (zout) armbouillonpoeder. Laat de olie warm worden samen met wat stukjes van de boter in de pan en bak de sucadelappen aan beide zijden mooi bruin, bak ze desnoods in 2 keer als de pan niet groot genoeg is, hou de andere warm onder 2 borden. Voeg af en toe wat boter of olie toe als de boter te donker blijkt te worden. Haal na het aanbakken de sucadelappen uit de pan en hou warm. Voeg de uien bij het bakvet. Bak de uien in het bakvet totdat ze zacht worden en mooi bruin kleuren. (5 min)

Voeg de in schijfjes gesneden winterwortel toe. Roer even goed door en doe het vlees terug in de pan, zorg dat het wat op de bodem komt te liggen en de uien met wortel zoveel mogelijk bovenop. Verwarm de resterende 80 gram boter rustig in een steelpan, voeg het runderbouillontablet toe en als de boter eenmaal gesmolten is voeg dan in een keer de bloem toe en roer tot een stevige roux. Laat deze mooi gaar worden en wat kleuren. (Hoe donkerder de roux hoe donkerder de saus gaat worden)

Schenk als de roux de gewenste kleur heeft rustig de ½ liter vleesfond met water toe, blijf goed roeren tot er een mooie saus ontstaat. Voeg de rode wijn toe, samen met de zilveruitjes (zonder vocht) Prik de kruidnagels in de laurierblaadjes en voeg deze ook toe aan de saus. Schenk de saus over het vlees en zorg nu dat het vlees zoveel mogelijk onder de saus zit. (voeg anders nog wat bouillon toe). Plaats de pan in een voorverwarmde oven van 150 graden C. voor 2 à 3 uur. Kijk elk uur of er eventueel wat water toegevoegd moet worden. Verwijder de laurierblaadjes met de kruidnagels, breng de saus eventueel op smaak met (zout), armbouillonpoeder, peper en worcestersaus. Serveer het gerecht in een mooie schotel en bestrooi met gesnipperde bieslook of peterselie.

Tip van Bartje:

Haal het vlees na 2 uur uit de oven laat afkoelen en vries het in. Na het on- dooien weer in een ovenpan doen en even aan de kook brengen, daarna aflaten garen in de voorverwarmde oven op 150 graden C. voor 1 uurtje daarna serveren. Geldt ook voor als je vlees over hebt en de volgende dag weer wilt eten. Heerlijk met frietjes, een puree of gekookte aardappelen, geef er groenten naar keuze bij of eventueel een slalade.

 

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s