Bartjes herfst Gehaktballen in overheerlijke bospaddenstoelensaus

 Zo komen Bartjes gehaktballen uit de oven, dus nog voor de saus er over gaat

Ingrediënten voor 6 à 8 personen:

Voor de gehaktballen:

Olie/boter,

1 kilo half om half gehakt,

2 zakjes gehaktkruiden Silvo (geen andere want dan krijg je een geheel andere smaak),

2 eieren,

4 eetl. (grof) paneermeel,

Voor de bospaddenstoelensaus:

500 gram champignons,

250 gram cantharellen,

2 uien grof gesnipperd,

3 teentjes knoflook fijn gepelt,

(zout) armbouillonpoeder en  versgemalen peper,

scheutje worcestersaus,

wat takjes tijm en rozemarijn, en/of provencaalse kruiden,

50 gram bacon,

2 eetlepels bloem (ca:40gr),

1 pakje kookroom van 250 milliliter,

paddenstoelen of runder-bouillonblokje,

Voor de afwerking:

vers fijngesneden peterselie en/of (chinese) bieslook.

Bereidingswijze

Vermeng het gehakt met de gehaktkruiden en de eieren, is het gehakt nog te vochtig voeg dan het paneermeel toe. Kneed alles goed door elkaar en laat het gehaktmengsel ca. een half uur rusten in de koelkast. Draai er 8 à 10 mooie gehaktballen van en leg deze ook weer terug in de koelkast voor een half uurtje. Haal ze op tijd uit de koelkast zodat ze op kamer-temperatuur zijn als je gaat bakken.

Verhit de boter in de braadpan. Rol ze nog een keer goed door je (gewassen) handen en leg ze in de warme boter, en bak ze mooi bruin op niet te hoog vuur. Neem ze uit de pan en roer de aanbaksels los, Leg de ballen na het aanbakken in een grote ingevette ovenschaal en braad ze 25-30 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden C.

Maak ondertussen de champignons en de cantharellen zorgvuldig schoon. Snijd de schoon gemaakte champignons in vieren. Was de tijm en rits bij de rest van de takjes de tijm eraf. Doe dit ook bij de rozemarijn. Snij de tuinkruiden ook fijn. Snipper de uien. Bak de bacon in een droge koekenpan krokant en neem ze eruit, leg op een bordje met een velletje keukenpapier dan drogen ze mooi en worden ze hard.

Braad de champignons krachtig aan in het bakvet van de gehaktballen en voeg zo nodig nog boter/olie toe, voeg even daarna de cantharellen portie- gewijs toe en bak ook deze krachtig aan. Bak de uien mee tot ze mooi glazig zijn en voeg de  tijm naar smaak toe samen met de rozemarijn en/of provencaalse kruiden. Voeg ook wat fijn gesneden peterselie toe. Verkruimel de bacon grof en voeg weer toe. Breng op smaak met wat (zout) armbouillonpoeder en versgemalen peper en een scheutje worcestersaus.

Bestrooi nu alles met de bloem en laat deze even mee garen. Roer ½ liter water, de room en het bouillonblokje erdoorheen en kook de saus ca. 5 minuten. Breng de saus eventueel nog extra op smaak  met genoemde smaakmakers. Haal de schaal met gehaktballen even uit de oven en giet de saus over de gehaktballen. Plaats de schaal weer terug in de oven en smoor ze nog ca. 20 minuten in de oven.

Garneer de gehaktballen met de verse peterselie of (Chinese) Bieslook.

Bartjesreceptenwordpress.com

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s